Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

5 gode brød fra Ingrid Espelid Hovig

Den kjente og folkekjære fjernsynskokken Ingrid Espelid Hovig står bak nesten 60 kokebøker. Her er 5 av hennes nydelige oppskrifter på gode, grove brød.
Skriv ut

Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn fikk god hjelp av fjernsynskokk Ingrid Espelid Hovig da hun skulle lage Opplysningskontorets første bakebok i 2009.

Vennlig, avslappet og trygg – kanskje litt stilig og en smule kokett?

 

Slik minnes mange Ingrid Espelid Hovig som Norges første fjernsynskokk i programserien Fjernsynskjøkkenet på NRK. Gjennom nesten 40 år og over 300 episoder av programserien blir hun husket som en av våre mest kjente formidlere av norsk mat og matkultur.

 

Et av hennes gjentakende uttrykk fra Fjernsynskjøkkenet var «ja, så har me juksa litt». Hovig viste oss at matlaging ikke alltid trenger å være vanskelig eller komplisert for at vi skal kose oss på kjøkkenet. Hun var opptatt av velsmakende hverdagsmat, sunn mat laget fra bunnen av og ren matglede.

 

Ingrid Espelid Hovig var også forfatter og medvirkende i nesten 60 kokebøker. Hun regnes i dag som et moderne ikon for kvalitetssikkert hushold og mottok en rekke priser både i Norge og internasjonalt for sin folkeopplysning innen mat og ernæring.

 

Her er 5 av Ingrid Espelid Hovig sine oppskrifter på gode, grove brød som hun bidro med da Opplysningskontoret for brød og korn skulle gi ut sin første bakebok Nybakt til alle måltider i 2009 og etableringen av våre nettsider.

 

1. Brød i langpanne

Fire brød i langpanne

Brød i langpanne er en praktisk måte å bake flere brød på én gang. Moren til Ingrid bakte 6 brød om gangen. Ingrid tilpasset oppskriften til moderne stekeovner, så denne oppskriften rekker til fire brød. Frys dem ned, så har du alltid ferskt brød tilgjengelig. 

 

2. Kneippbrød

Kneippbrød

Oppskriften på kneippbrød stammer fra den tyske presten og naturlegen Sebastian Kneipp. Som den originale oppskriften er dette kneippbrødet bakt av bare sammalt hvete. Det er både godt og grovt, og passer til frokost og i matpakken.

 

3. Helkornbrød med rug og havre

Helkornsbrød av Ingrid Espelid Hovig

Helkornbrød med er et grovt, saftig og godt brød bakt med sammalt grov hvete og rug, havregryn og kefir i tillegg til hele korn av hvete. Det er viktig at helkorn blir skikkelig bløtet før de blandes i brøddeigen. Brødet passer fint i matpakken og til lunsj.

 

4. Nøttebrød

Nøttebrød av Ingrid Espelid Hovig

Ingrids nøttebrød er et sunt og godt brød, som er koselig å sette frem på  frokostbordet i helgen eller servere til suppemiddag med gode venner.

 

5. Natronbrød

Natronbrød av Ingrid Espelid Hovig

Irsk natronbrød går raskt å lage fordi det bakes uten gjær. Sammen med fin sammalt hvete, salt og kefir blir det et sunt hverdagsbrød som smaker best nybakt.

 

>> Her kan du finne flere oppskrifter fra Ingrid Espelid Hovig og Fjernsynskjøkkenet.