Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Lærerens tips til matpakker for skolebarn

Etter 26 år som skolelærer vet Elin Nordbotn Aagaard mye om hvilke matpakker som blir spist opp, og hvilke som ikke blir det.
Skriv ut

Allerede som tenåring hadde Elin Nordbotn Aagaard en indre overbevisning om at hun skulle bli lærer.

 

Engasjementet, gløden, spontaniteten, dette ufiltrerte. Du gir mye, men får all verdens tilbake. Slik forklarer Elin sitt yrkesvalg.

 

3 feller du må unngå

 

Nå har hun vært barneskolelærer i 26 år, og har selv to barn. Både som mor og lærer har hun erfart hva som kan fungere godt i ungenes matbokser – og hva som definitivt ikke gjør det.

 

– Det er flere feller du kan gå i. Den ene er at matpakken ser så trøstesløs, beige og kjedelig ut at barnet bare får lyst til å skyve den vekk. Den andre er at boksen er så full av mat at barnet mister motivasjonen. Det siste fellen er en kombinasjon av disse: Store mengder med fargeløs mat. Særlig småspiste barn vil slite litt med å gå løs på noe slikt, advarer Elin.

 

>> Les også: Slik unngår du kjedelige matpakker

 

laging av matpakke til skolebarn

En grov wrap med frisk farge på grønnsakstilbehøret gir en fristende matpakke for skolebarn.

Lærerens beste matpakketips er altså å fylle matboksen med passe mengde delikat og fargerik mat. Det betyr ikke at du må lage avanserte, tidkrevende varianter av fancy mat som er toppet med figurskårne kunstverk, presiserer hun.

 

Fargerik mat

 

Et viktig bud for en appetittvekkende matboks er å spille på lag med ungene.

 

– Det lureste man kan gjøre er å fylle matboksen med noe sunt som man vet de liker. Mange setter pris på forutsigbarheten når de vet hva de har med. For noen er det kanskje lurt å samarbeide om matboksen på kvelden, for å få en mer harmonisk start på dagen, sier hun.

 

>> Les også: Ett minutt ekstra for en fristende matpakke. 

 

Elin mener at enkle grep kan ha stor effekt, som fokus på farger.

 

– Fargerik mat gjør maten mer innbydende, og frister gjerne ungene til å spise. Det er ikke mye som skal til. Et grovt rundstykke med grønn salat under osten og skinken, og paprika og agurk på toppen, noen bringebær og blåbær ved siden av. En fargerik wrap, en fiberrik baguette med kyllingfilet-rester eller fiskekaker etter gårsdagens middag, tipser hun.

 

Unngå at brødmaten blir fuktig, for det er ekkelt, som barna sier.

 

>> Les også: Derfor er grovt brød i matpakken best

 

Omsorg i hver matboks

 

Elin påpeker at det ligger mye omsorg i en god matboks.

 

– Hvis ikke ungene får i seg maten, så påvirker det blodsukkeret. De blir slappe og sliter med konsentrasjonen og humøret. Da sliter de ikke bare i klasserommet, men også ute i friminuttene. Hvis ikke ungene har tilstrekkelig energi, så påvirker det også psyken. De kan bli lettere utålmodige, og dermed komme i konflikt med andre, mener hun.

 

>> Les også: Ekstra energi til matpakken 

 

Om maten er sunn eller ei, tenker ikke ungene på. Det skal de da heller ikke, mener Elin.

 

– Det er vårt ansvar som foreldre. Ved å lage en fristende matboks som gir ungene både fiber, vitaminer og mineraler, så påvirker vi positivt i kulissene. De får i seg noe bra, blir mette og gode, og får en bedre skolehverdag.

 

Tips til et hyggelig måltid

 

Selv vokste Elin opp med den enkle matpakke-versjonen: Salami på brødskive pakket i matpapir.

 

– Det var helt greit, men verden går videre. Dagens matbokser med forskjellige rom og seksjoner åpner for helt andre muligheter, og sørger for noe som er viktig for veldig mange barn: At maten ikke blandes.

 

Mellomleggpapir, derimot, brukes fortsatt. Lærerens siste matpakketips handler om å gi barna et ekstra smil i hverdagen.

 

– Da kan det innimellom være hyggelig å skrive en liten hilsen, som «Glad i deg», «Ha en fin dag» eller liknende, sier Elin Nordbotn Aagaard.

 

Tilbake til klasserommet

 

Som skolelærer er hun opptatt av at barna skal ha det godt. Det merkes at barna liker henne.

 

– Elin! Vi har skrevet brev til deg!

 

En ivrig førsteklasse-trio løper henne i møte i skolegården og overrekker høytidelig brevene. Deretter utveksles god–ord og luftklemmer før Elin setter kurs for klasserommet.

 

Det er på tide å gå tilbake til verdens viktigste jobb.

 

>> Les også: Barnehagelærerens beste matpakketips

Finn mer om samme tema: