Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

5 tips til enkle og sunne matpakker

Her er fem enkle tips som sikrer en god og sunn matpakke som gir nok energi til skoledagen er over.
Skriv ut

Matpakken skal gi energi til en lang skoledag med aktivitet og læring. Da er det viktig at den daglige matpakken både er god og sunn.

 

De færreste av oss har imidlertid veldig god tid på morgenen. Derfor har vi samlet fem gode tips til hvordan du lager sunne matpakker, på en rask og enkel måte.

 

>> Klikk for å se vår samleside om matpakker.

 

Tips 1: Bruk grovbrød

Grovt gulrotbrød gir sunne matpakker

Grovt gulrotbrød er et saftig og sunt brød som egner seg godt i barnas matpakker.

Når du smører matpakke, bruk saftige, grove eller ekstra grove brød (3/4 eller 4/4 på brødskalaen). I butikken har de stort utvalg. Du kan gjerne variere med grove bagetter, rundstykker, bagels eller annen brødmat. Et godt og grovt brød metter lenge og gir energi til å holde ut hele skoledagen, for grovbrød er nemlig en skikkelig god fiberkilde.

 

Tips 2: Velg proteinrike pålegg

Egg i matpakken gjør den ekstra sunn.

Egg kan sies å være naturens egen vitaminkapsel. Les mer om næringsinnhold i egg hos MatPrat.

En kropp i vekst trenger påfyll av proteiner, så velg gjerne proteinrike pålegg som magert kjøttpålegg, ost, fiskepålegg eller egg. Påleggene bidrar også med energi og andre næringsstoffer som kroppen trenger. For eksempel så inneholder egg også vitamin D og B12 og mineralene jod og jern.

 

Tips 3: Husk frukt og grønt

Frukt og grønt hører med i sunne matpakker.

frukt.no finner du oversikt over hvilke grønne råvarer som er i sesong.

Frukt, bær og grønt til lunsj bidrar med vitaminer og mineraler og gir energi til skoledagen. Fyll matpakken med frukt og grønt i alle farger, så blir matpakken både fristende og sunn. Staver av grønnsaker er både lett å lage og lett å spise.

 

Tips 4: Drikk melk

Ikke glem at også det som drikkes til matpakken utgjør en forskjell. Vann er god tørstedrikk utenom måltidene. Til matpakken er melk et lurt valg. Melk er en god kilde til blant annet kalsium, protein, jod, vitaminene B2 og B12, og bidrar til å gi brødmåltidet god ernæringsmessig kvalitet. Send gjerne med en yoghurt med lite tilsatt sukker som variasjon i matpakken.

 

Tips 5: Velg praktisk innpakning

Brødskiver med ost og skinke.

Matboks, matpakkepapir, plastpose – eller kanskje en hjemmesydd matpose? Her kan du lese mer opp tips til innpakking av sunne matpakker.

Det er ikke stor forskjell på om du velger matboks, matpapir, plastpose eller bivokspapir når det gjelder mattrygghet, men det viktigste er oppbevaringstemperaturen på matpakken. Derfor kan det være lurt å oppbevare matpakken i kjøleskapet frem til den legges i skolesekken. Ikke fortvil dersom det ikke er tilgang til kjøleskap på skolen. Det skal mye til for at den tradisjonelle matpakken blir dårlig i de timene den ligger i sekken.

 

>>Les også: Her er er 20 tips til matpakker som frister.

 

Denne saken er laget i samarbeid med de andre opplysningskontorene i landbruket. 
Publisert: 15. august 2022

Finn mer om samme tema: