Tar julebaksten med venninnegjengen
Venninnegjengen syntes det ble altfor lite tid til å ses i førjulsstria. Så kom de opp med en genial idé: Julebakst kombinert med venninnetreff!
De siste seks årene har barndomsvenninnene fra Nesodden møttes en helg før jul for å bli ferdig med alle syv slagene på én gang.
Når de møtes, er det egentlig ikke selve kakebakingen som er hovedaktiviteten. Mens de produserer mengder av krumkaker, pepperkaker, serinakaker, kokosmakroner, cookies, biscotti og berlinerkranser, går nemlig skravla i ett.
– De fleste av oss er ikke av den typen som du ville gjettet på at baker syv slag til jul. Så det blir nok vel så mye skravling som baking, forteller Maria Bræck Ammerud.
Startet litt på måfå
Ingen av venninnene hadde noe særlig erfaring med julebakst før de bestemte seg for å begynne med den nye tradisjonen.
– Da vi startet var det litt på måfå, ettersom ingen egentlig hadde deltatt i julebakst tidligere. Ettersom jeg tok ansvaret for krumkakene det første året, ble det hengende ved – og jeg er nå blitt krumkakesjefen, sier Maria.
>> Les også: Inviter til juleverksted!
Gjorde en helaften ut av det
Venninnene har nå fått hver sin spesialitet, men det hender også at de skeier ut med noen kakeslag de ikke har prøvd før de møtes.
Underveis får de også tid til litt sushi og bobler i glasset – og en runde med pakkelek når de fortjener en pause.
– Etter noen år utvidet vi og gjorde en helaften ut av det. Så nå overnatter vi slik at vi kan fortsette skravlingen til langt ut på formiddagen dagen etter, forteller Maria.
Og hjemme hos familiene er det ingen som klager når mamma blir borte en førjulshelg. Litt utpå dagen på søndag får de nemlig i retur en blid mamma og syv velfylte kakebokser med innhold som kan nytes resten av jula.
Kakebakernes venninnebakEtips
Etter seks år med venninnebaking har gjengen fra Nesodden gjort seg noen erfaringer de gjerne deler med andre som vil prøve samme strategi.
1. Lag deigen på forhånd
Det blir altfor lite tid til skravling om dere skal lage deigen samme dag som utbakingen. Lag en ekstra stor deig, så det blir nok til alle som skal være med på bakingen.
2. Fordel arbeidet etter interesse og spesialitet
Alle trenger ikke gjøre alt. De som har mest anlegg for det visuelle kan pynte pepperkakene, mens de som liker å få ting unna kan gjøre det mest arbeidskrevende.
3. Hold ambisjonsnivået nede
Med mindre dere allerede er avanserte kakebakere, trenger dere ikke velge de vanskeligste slagene.
4. Begrens pepperkakedeigen
Pepperkaker tar desidert lengst tid å lage, spesielt ettersom det går med mye tid til steking. Spar gjerne noe av denne deigen til å bake ut med barna i tillegg.
>> Les også: Her er barnas 7 slag
5. Utpek en klokkesjef
Den personen som ikke så lett lar seg distrahere av skravling bør bli utnevnt til klokkesjef. Denne har det overordnede ansvaret for at kakene kommer seg ut av ovnen før de blir brent.