Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Takkebakst trinn for trinn

Slik lager du tradisjonsrik takkebakst som lefser og flatbrød.
Skriv ut

Bodil Nordjore (t.h.) er ekspert på norsk tradisjonsmat. Her er hun på besøk hos Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn for å lære bort sine kunster om takkebakst.

Lefser og flatbrød er helnorsk mat med lange tradisjoner.

 

Vi har fått hjelp fra kokebokforfatter Bodil Nordjore til å vise hvordan man steg for steg kan lage den tradisjonsrike takkebaksten hjemme. 

 

Se også: 

 

Oppskrifter på lefser

Oppskrifter på flatbrød

 

Selv om oppskriftene på disse to er forskjellige, er fremgangsmåten nokså lik.

 

Slik gjør du: 

 

 

  1. Ha deigen ut på melet bakebord.lefsebakst-ilsetra-080
  2. Tilsett så lite mel som mulig, men samtidig nok til at deigen samler seg fint.lefsebakst-ilsetra-055
  3. Del deigen i passe store emner og form til flate boller.  lefsebakst-ilsetra-176
  4. Start med å trykke leiven varsomt ned med fingrene.lefsebakst-ilsetra-015
  5. Deretter er det bare å kjevle til leiven er tynn nok. Pass på å ha litt mel over og under leiven slik at den ikke setter seg fast i bakebordet. lefsebakst-ilsetra-027
  6. Rull den ferdig kjevlede deigen forsiktig over på en bakstefløy.lefsebakst-ilsetra-018
  7. Rull leiven ut på passe varm takke.  lefsebakst-ilsetra-049
  8. Sjekk at leiven er passe stekt før du snur og steker videre på den andre siden. lefsebakst-ilsetra-183

 

>> Se også vår oppskrift på hjemmebakte potetlefser

 

Sist oppdatert: 23.11.2020.

Finn mer om samme tema: