Brøddyr
Brøddyr er kreative og morsomme krokodiller eller andre dyr du baker sammen med barna. De passer også fint som spiselig dekorasjon til festbordet.
Ingredienser
7 dl skummet melk eller lettmelk
750 g hvetemel
300 g sammalt rug, fin
1 ts sukker
1 ts salt
1 pk gjær
100 g smør
egg til pensling
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Del smøret opp i små terninger og legg på en tallerken slik at det blir romtemperert.
- Bland alle ingrediensene bortsett fra smøret i en bakebolle. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen slipper kanten på bollen, tilsettes smøret som er skåret i terninger. Elt til smøret har blandet seg helt inn i deigen.
- Dekk bakebollen med plast eller klede og la bolledeigen heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.
- Ta deigen ut på melet bakebord. Del den opp i biter, og form deigen til en stor eller flere små skilpadder eller krokodiller – se fremgangsmåten under.
- Legg et kjøkkenhåndkle over brøddyrene, og etterhev dem til dobbel størrelse, ca. 20–30 minutter.
- Pensle brøddyrene med sammenvispet egg når de er ferdig hevet. Fest evt. løse deler med litt av det sammenvispete egget.
- Stek dem midt i ovnen ved 225 °C i ca. 20 minutter eller til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.
Slik former du skilpadder
Slik former du krokodiller