Ekstra grovt byggbrød
Ekstra grovt byggbrød er bakt med byggmel, linfrø og solsikkekjerner. Passer godt til frokosten eller matpakken, og gir en lang metthetsfølelse.
Ingredienser
Fordeig:
7 dl vann
750 g byggmel
120 g solsikkekjerner
35 g linfrø
3 ts salt
Hoveddeig:
1 ½ dl vann
4 ss mørk sirup
1 pakke gjær
200 g hvetemel
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Fordeig: Bland sammen vann, byggmel, solsikkekjerner, linfrø og salt. Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la hvile i minst fire timer, eller natten over.
- Hoveddeig: Varm vannet til det er fingervarmt, 37 ºC og smuldre i gjæren.
- Ha hvetemel og sirup i en bolle. Tilsett gjærblandingen og fordeigen. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil fortsatt være litt klissete. Dekk bakebollen med plast eller et klede og la heve ca. 1 time.
- Bruk en sleiv til å overføre deigen i to smurte 1,5-liters former. Bruk en våt hånd eller en fuktet slikkepott til å klappe brødene flate på toppen.
- Dekk formene med plast eller et klede, og la etterheve i 25-30 minutter til brødene fyller formene.
- Stek brødene på nederste rille ved på 225 ºC i 40-60 minutter. Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist.