Havreklibrød
Havreklibrød er et godt, smaksrikt og mildt brød som inneholder havregryn og havrekli. Det passer fint i matpakken og til lunsj med pålegg.
Ingredienser
Fordeig:
200 g havregryn, lettkokte
100 g havrekli
5 dl vann
Hoveddeig:
1 kg hvetemel
2 ts salt
2 ts sukker
5 dl vann
½ dl rapsolje
1 pk gjær
egg eller vann til pensling
2 ss havregryn til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Fordeig: Bland sammen havregryn, havrekli og vann. Elt deigen godt for hånd, eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la den stå på benken i 30 minutter.
- Hoveddeig: Tilsett hvetemel, salt, sukker, vann og rapsolje i samme bakebolle som fordeigen. Smuldre i gjæren. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.
- Del deigen i to like store emner som du former til avlange brød. Legg brødene i smurte 2-liters brødformer. Dekk formene med plast eller et klede, og la etterheve til nesten dobbel størrelse, ca. 40 minutter.
- Pensle brødene med sammenvispet egg og snitt forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv. Dryss over havregryn.
- Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 225 °C i 30–40 minutter. Avkjøl på rist.