Liten bløtkake
En liten bløtkake som er stor på smak! Her har vi laget en enkel variant med sukkerbrød i langpanne, og med fyll av vaniljekrem, bringebær og banan.
Ingredienser
Kakebunn
4 egg
120 g sukker
100 g hvetemel
50 g potetmel
1 ts bakepulver
Vaniljekrem
½ vaniljestang
2½ dl melk, gjerne helmelk
3 ss sukker
2 eggeplommer
1 ss maisstivelse
Annet fyll
2 små eller 1 stor banan
150 gram friske bringebær eller 1 ½ dl bringebærsyltetøy
1 dl kremfløte
Pynt
2 dl kremfløte
50 gram friske bær (feks bringebær og blåbær)
Litt grønne spiselige blader eller blomster, som mynte, sitronmelisse eller som her; gaukesyre
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Start med å lage kakebunnen: Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel, potetmel og bakepulver og vend forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott.
- Legg et bakepapir i langpannen som hører til stekeovnen. Hell røren i og stryk utover. Prøv å få til et jevnt lag.
- Stek kaken midt i ovnen på 180 °C i 12-15 minutter til den er gyllen. Følg med på kaken de siste minuttene.
- Legg matpapir på bakebordet og strø sukker på. Hvelv kakebunnen på papiret og legg et kjøkkenhåndkle over kaken til den er avkjølt.
- Vaniljekremen lager du slik: Splitt vaniljestangen med en liten kniv og skrap ut frøene. Ha vaniljefrø og den delte vaniljestangen i en liten kjele sammen med melk, sukker, eggeplommer og maisstivelse. Kok opp på svak varme under konstant omrøring til kremen tykner. Ta kjelen av varmen. Ta ut vaniljestangen og pisk i kremen slik at den ikke får snerk. Avkjøl kremen før du skal bruke den.
Om du har kremen over i en stor zip-pose, og legger den flatt i kjøleskapet går avkjølingen ganske raskt.
- Finn en tallerken som er passe stor til at du kan skjære ut fire rundinger av kakebunnen. Ta papiret forsiktig av og skjær rundt tallerkenen slik at du får fire like store kakebunner.
- Pisk kremfløte til krem.
- Del opp bananen i tynne skiver.
- Ta frem et kakefat og legg først på en av kakebunnene med sukkersiden ned.
- Bre halvparten av vaniljekremen utover.
- Legg på en ny kakebunn og ha på et par gode skjeer med pisket krem. Legg noen bananskiver oppå.
- Legg på en ny bunn. Legg på resten av vaniljekremen og bringebær. Trykk bærene ned i vaniljekremen og legg neste bunn på toppen.
- Bre pisket krem over toppen og på sidene av kaken. Pynt med friske bær og urter eller spiselige blomster.
>> Skal du ha en litt større samling mennesker, anbefaler vi vår klassiske bløtkake med jordbær og banan – som holder til 10-12 personer.