Raspeballer
Raspeballer, klubb, komle, kompe, potetball eller hva du nå enn kaller det - er skikkelig tradisjonsmat laget av poteter og byggmel.
Ingredienser
1 l kjøttkraft eller grønnsakkraft
750 g rå potet
300 g kokt potet
3 dl byggmel
2 ss hvetemel
1 ts salt
slik gjør du
Vis ingredienser
Hva som serveres til raspeballene er forskjellig alt etter hvor i landet man kommer fra. Noen foretrekker bare litt sukker eller sirup, sprøstekt bacon og eventuelt brunostduppe til, andre liker å servere det som en større middag - som raspeballer med svineknoke eller lettsaltet lammekjøtt med raspeballer. Noen liker til og med å lage sin raspeball med dott.
Slik gjør du
- Kok opp en stor kjele med kjøttkraft eller grønnsak kraft om du ønsker et vegetarisk alternativ.
- Skrell potet og riv dem på rivjern eller i en foodprosessor. Klem ut litt av væsken.
- Riv eller mos de kokte potetene. Bland kokte og rå poteter med mel og salt.
- Kok en prøve for å se om deigen er fast nok. Lag raspeballer med en skje og legg dem forsiktig ned i kraften som er tett opp mot kokepunktet. Dypp skjeen i kaldt vann mellom hver raspeball, og prøv å få dem så glatte som mulig.
- La raspeballene småkoke i 30-40 minutter, avhengig av størrelsen. Del en raspeball for å se om den er ferdig. Den skal ha jevn konsistens og farge helt igjennom.
Kilde: MatPrat