Rug- og speltbrød
Rug- og speltbrød er et godt, grovt surdeigsbasert brød som bakes helt uten gjær. Maaris Kuuda står bak denne oppskriften som var en av finalistene i OBKs brødoppskriftskonkurranse 2014.
Ingredienser
Dag 1, fordeig:
100 gram rugsurdeig
400 g vann
100 g siktet speltmel
200 g sammalt rug, grov eller fin
Dag 2, hoveddeig:
1 ½ ts salt (1 ½ ts)
2 ts malt (tørket rugmalt eller flytende maltekstrakt)
3 ts brunt sukker (kan sløyfes)
70 g solsikkekjerner
200 g siktet speltmel
100 g sammalt rug, fin
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Dag 1, fordeig: Rugsurdeig, vann og mel blandes godt sammen i en bakebolle.
- Dekk til med plast eller et klede og la det stå i romtemperatur til neste dag.
- Dag 2, hoveddeig: Bland alt sammen til en jevn deig. Deigen blir klissete.
- Fyll deigen i en smurt 1,5-liters brødform.
- Strø litt mel, eller frø, på toppen av brødet i formen og dekk over med plast eller et klede.
- La brødet heve i 2-3 timer i romtemperatur.
- Forvarm ovnen til 230 °C. Sett brødet inn i ovnen. Etter ca. 5 minutter senker du varmen på ovnen til 200 °C. Fortsett stekingen i ca. 35 minutter. Avkjøles på rist.
Glad i å bake med surdeig? Prøv ekstra grovt surdeigsbrød og fint surdeigsbrød.