Danmark er mange nordmenns favoritt-ferieland. Ifølge Statistisk Sentralbyrå reiste over 830.000 nordmenn på ferie til Danmark i fjor. Blant fristelsene finner vi Jyllands mange strender og familieparker, kontinentale opplevelser i København – og ikke minst overdådige danske frokoster med høye smørrebrød, fristende wienerbrød og den danske spesialiteten brunsviger.
Ja, for du visste vel at danskenes frokost er det vi kaller lunsj eller formiddagsmat?
Lag en dansk frokost på hjemmebane
For de som kunne tenke seg en smak av Danmark uten å forlate hjemlandet, så har vi et knakende godt forslag: Inviter noen gode venner til en skikkelig dansk frokost!
Med noen danske flagg på bordet og Kim Larsen i høyttaleren – og noen av disse fristelsene på bordet – kan du importere den danske, livsnytende feriegleden hjem til Norge.
Danske smørrebrød
Vi har allerede nevnt de danske smørrebrødene. De er så erke-danske at de av mange blir betraktet som Danmarks nasjonalrett. Du kommer simpelthen ikke unna dem om du skal invitere til dansk frokost.
Det finnes omtrent like mange varianter av smørrebrød som det finnes dansker i Danmark, så her er det mulig å bruke fantasien og lage sin egen signatur på smørrebrødet.
Trenger du kanskje inspirasjon for å komme i gang? Vi har noen gode forslag fra oppskriftsdatabasen vår. Du kan for eksempel prøve oppskriften fra TV-kokk Ole Martin Alfsen – smørrebrød med panert fisk og reker en fornorsket utgave av smørbrødet danskene gjerne kaller stjerneskud. Eller hva med et høyt smørbrød med sild?
I tillegg til fisk er også leverpostei et pålegg som går igjen på danske smørrebrød. Her finner du oppskrift på grovt rugbrød med hjemmelaget leverpostei – en klassiker når det serveres dansk frokost.
Hent også gjerne inspirasjon fra vår samleside om snitter. Baserer du noen av disse på et hjemmelaget dansk rugbrød, blir det ekte danske smørrebrød av dem. Husk bare å ikke være gjerrig på pålegget! De danske smørrebrødene skal bygges i høyden og dekke brødskiven fullstendig.
Dansk bakst
Vi har allerede nevnt det danske rugbrødet, som egner seg spesielt godt til smørrebrød. Men en bugnende dansk frokost fortjener også andre nybakte godsaker.
Nybakte rundstykker blir aldri feil – for eksempel disse deilige solsikkerundstykkene, loffrundstykker eller durumrundstykker.
Har du lyst å prøve deg på surdeig, er også disse rustikke surdeigsrundstykkene kjempegode – og enkle å lykkes med.
Dansk frokost med dessert
Dessert til frokost? Hvorfor ikke! Skal man virkelig omfavne den danske livsstilen må det være noe søtt som avslutning på måltidet. Ett naturlig valg kan være de danske wienerbrødene – det perfekte bakverket for danske livsnytere. Disse finner du hos bakeriet ditt – eller du kan bake dem selv dersom du er glad i å kjevle.
Et mindre kjent dansk bakverk i Norge er det de kaller brunsviger – herlig søt gjærbakst med syndefull glasering av brunt sukker og smør.
Skal du virkelig slå på stortromma når du arrangerer dansk frokost, kan du også gå for den tradisjonelle lagkaken, som danskene kaller bløtkake. Vi har flere gode varianter i vår oppskriftsdatabase – for eksempel denne firkantede bløtkaken eller denne bløtkaken som er liten av størrelse, men stor på smak. Pynter du med fluffy, hvit krem og røde jordbær, er det enkelt å få kaken til å se ut som det danske flagget, Dannebrog.
Ble det rugbrød til overs? Da bruker du dem til å lage rugbrødsmuler til iskremen dagen etter.
>> Klikk her om du ønsker å skape karakteristisk stemning fra flere land