Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Grøt

Grøt – allsidig måltid som både er sunt, godt og billig

Gjennom alle tider har nordmenn spist grøt. Det er ikke så rart - grøt er både godt, sunt og billig! Her er oppskriftene som forener gamle og nye tradisjoner.

Grøt er et av de mest tradisjonsrike måltidene vi har i Norge. Selv før vi begynte å bake brød, spiste vi grøt og velling. Frem til 1900-tallet spiste nordmenn grøt hver dag, gjerne også flere gange rom dagen. Grøten var da hovedsakelig laget på bygg eller havre, kornsortene som trives best i norske vekstvilkår. Hvete og risgryn var kornsortene som tilhørte festgrøten.

 

>> Les også: 7 gode grunner til å spise mer grøt

 

Grøten har holdt stand i det norske kostholdet. Særlig har havregrøten beholdt sin popularitet som frokostmåltid. Grøten har til og med sin egen merkedag – 23. oktober hvert år feires den norske grøtdagen

 

Grøt med havre

 

En av grunnene til at havregrøten er særlig populær som frokost, er variasjonsmulighetene den tilbyr. I sin enkleste form trenger man bare vann og havregryn – men havregrøt kan tilsettes mange ingredienser som gjør den mer spennende på smak. 

Havregrøt

Havregrøt kan varieres i det uendelige med forskjellig topping.

Frukt og bær er ingredienser som gjerne brukes i havregrøt. Havregrøt med eple og kanel er en klassisk kombinasjon, men også annen frukt kan med fordel brukes. Har du for eksempel prøvd havregrøt med plommer eller havregrøt med pære og ingefær

 

Det vanligste er å koke havregrøt på flatvalsede havregryn, men de siste årene har også havregrøt på knivkuttet havre – også kalt steel cut havre – fått en oppsving i popularitet. Havregrøt på knivkuttet havre har en tekstur med mer tyggemotstand enn de andre variantene. 

 

Grøt med bygg

 

Der havregrøt er en typisk frokostgrøt, er byggrynsgrøt særlig godt egnet til middagsmat. Bygg er kortreist, miljøvennlig mat som i tillegg er bra for kroppen. Derfor er byggryn en råvare vi gjerne kan spise mer av

Bakt byggrynsgrøt

Bakt byggrynsgrøt med gulrot er en spennende middagsrett med gode smaker.

En enkel måte å få det til på, er å bruke mer byggryn som råvare i middagslagingen – for eksempel som grøt. En god oppskrift å begynne med, er bakt byggrynsgrøt med gulrot. Vi anbefaler også denne asiatiske byggrynsgrøten med kokosmelk – en eksotisk vri på en gammel norsk klassiker. 

 

Til frokost og kveldsmat passer det også godt med byggrynsgrøt, for eksempel denne klassiske byggrynsgrøten med honning og nøtter eller en herlig byggrynsgrøt med krunsj

 

Kald grøt – kjøleskapsgrøt

 

Kjøleskapsgrøt er en rett som har blitt enormt populær de siste årene. Og det er jo ikke så rart – kjøleskapsgrøt er et sunt, raskt og billig måltid der man kan variere i det uendelige med ingrediensene.

Kjøleskapsgrøt

Kjøleskapsgrøten lager seg selv i løpet av natten mens du sover.

Blant våre oppskrifter finner du kjøleskapsgrøt med cottage cheese, kjøleskapsgrøt med honning og aprikoser og kjøleskapsgrøt med eple og tranebær

 

Sjekk gjerne også ut vår samleside om kjøleskapsgrøt med flere oppskrifter til inspirasjon.

Grøt - flere oppskrifter

Bakt byggrynsgrøt med gulrot

Denne bakte grøten er en variant av hverdagsklassikeren, men smaker nesten som gulrotkake. Denne er perfekt for de litt roligere morgenene du vil kose deg litt ekstra - eller som en varm og lun middag.
Middels
enkelt

Byggrynsgrøt med mandelsmør

Byggrynsgrøt er perfekt grøt. Akkurat passe søt, nydelig på smak, og grov og sunn. Lag denne varianten med mandelsmør og lønnesirup.
lang
Middels

Dynegrøt

Dynegrøt? Oh yes! Dette gode gamle trikset er noe alle bør kunne. Kok opp grøten, pakk den inn i dyne eller pledd eller sett den i ovnen og la tiden gjøre jobben.
lang
enkelt

Byggrynsgrøt med krunsj

Bygg er perfekt til grøt, og servert med ristede byggryn, honning, mandler og tranebær er dette et måltid som passer like godt til frokost som til kvelds.
Middels
Middels

Møllerens havregrøt med plommer

Havregrøt med plommer er en rask og sunn grøt å lage til frokost eller lunsj. Med havre og plommer både smaker den godt og gjør godt.
rask
enkelt

Havregrøt

Havregrøt er en rask og sunn grøt å lage til frokost eller lunsj. Server med epleskiver og kanel, og hold deg mett lenge.
rask
enkelt

Havregrøt med kruskakli

Havregrøt med kruskakli er en rask og sunn grøt å lage til frokost eller lunsj. Server med rørte tyttebær og melk, og hold deg mett lenge.
rask
enkelt

Kjøleskapsgrøt med cottage cheese

Kjøleskapsgrøt med cottage cheese er sunn frokost med mye fullkorn og protein som gir deg et stabilt blodsukker og god energi til å starte dagen med.
lang
enkelt

Kjøleskapsgrøt med eple og tranebær

Kjøleskapsgrøt med eple og tranebær er sunn frokost med havregryn, tranebær og melk i kjøleskapet over natten som serveres med eple, kanel og mandler neste morgen.
lang
enkelt

Kjøleskapsgrøt med honning og aprikoser

Kjøleskapsgrøt med honning og aprikoser er sunn frokost med havregryn, aprikoser, melk yoghurt og honning i kjøleskap over natten. Klar til frokost neste dag.
lang
enkelt

Rømmegrøt med spekemat

Rømmegrøt med spekemat og flatbrød er god, norsk tradisjonsmat til feriring av 17. mai, sankthans og olsok.
Middels
enkelt

Kjøleskapsgrøt med friske bær

Velger du kjøleskapsgrøt til frokost får du enkelt en næringsrik og god start på dagen. Havre gir energi som varer og hjertevennlig fiber og fett. Bær på toppen hjelper kroppen å nyttiggjøre mineralene.
rask
enkelt