Piroger med kjøtt, løk og sopp
Piroger med kjøtt, løk og sopp er fylt gjærbakst fra Russland. De er enkle å lage av fullkornshvetemel, og passer til lunsj, som turmat eller til kvelds.
Ingredienser
Deig:
360 g fullkornshvetemel
240 g hvetemel
½ ts salt
1 pakke gjær
3 dl vann
2 stk egg
100 g smør
1 egg til pensling
Fyll:
400 g karbonadedeig eller kjøttdeig
4 stk store sjalottløk
200 g sopp i små biter
smør til steking
frisk kruspersille, hakket
salt og pepper
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Deig: Ha mel og salt i en bakebolle, og smuldre i gjæren. Tilsett vann og egg. Elt deigen godt for hånd eller i kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig eltet romtemperert smør i terninger. Elt til smøret har blandet seg helt inn i deigen. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede og la heve til dobbel størrelse, ca. 40 minutter.
- Fyll: Stek løk og sopp i smør til løken er blank og soppen er lettstekt. Ha i karbonadedeigen og stek videre til kjøttet er gjennomstekt. Tilsett finnhakket persille. Smak til med salt og pepper og avkjøl fyllet.
- Ha deigen ut på et lett melet bakebord og del deigen i 18 like store emner. Form emnene til boller. Kjevle eller trykk ut til små lefser. Fordel ca. 1 ss fyll på den ene siden og brett den andre halvparten av deigen over. Trykk kantene av pirogene godt sammen med en gaffel.
- Legg pirogene på en stekeplate med bakepapir og la dem etterheve i ca. 10 minutter.
- Pensle pirogene med sammenvispet egg og stek midt i ovnen ved 200 °C i ca. 20 minutter.
Tips: Server pirogene nystekte med frisk salat og rømme som tilbehør. Pirogene kan gjerne fryses. Tin pirogene i romtemperatur og lun dem ved 200 °C i 5 minutter før servering.
Prøv også piroger med spinat og fetaost og piroger med røkelaks.