Grovt superbrød
Grovt superbrød er et ekstra godt og grovt brød med byggryn, helkorn, rug, fullkornshvetemel, havregryn, kruskakli, linfrø, sesamfrø og solsikkefrø.
Ingredienser
Bløtlegging:
60 g hele byggryn bør bløtlegges
60 g hvete, helkorn bør bløtlegges
Hoveddeig:
4,3 – 4,8 dl vann
1 egg
1 ss honning
1 ss sitronsaft
15 g fersk gjær
100 g hvetemel
400 g fullkornshvetemel
70 g sammalt rug, grov
40 g havregryn
20 g kruskakli
20 g linfrø
20 g solsikkekjerner
20 g sesamfrø
40 g romtemperert smør uten salt
½ ts salt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Dag 1, bløtlegging: Ha hel hvete og bygg i en bakebolle og dekk med vann. La stå til neste dag.
- Dag 2, hoveddeig: Pisk sammen vann, egg, honning og sitronjuice i en kjele og varm opp til 37 grader. Rør ut gjæren i blandingen.
- Ha alt det tørre og bløtlagt korn i en bolle og bland sammen. Tilsett gjærblandingen, og elt deigen godt sammen.
- Mot slutten av eltetiden tilsetter du salt og romtemperert smør i terninger.
- Elt deigen 10–15 minutter i maskin, eller 15–25 minutter for hånd, til den slipper bollen. La heve til dobbel størrelse.
- Del deigen i to emner og form to brød (bruk litt olje til å bake ut).
- Ha havregryn på bordet og dypp ene siden av brødet i det. Dypp den andre siden av brødet i linfrø, før du gir det en vri og legger det over på en bakepapirkledt bakeplate.
- La heve til dobbel størrelse.
- Stekes midt i ovnen på 200 °C i ca. 35 minutter. Avkjøl på rist.