Fortånnagraut
Kokken Heidi Bjerkan står bak fortånnagraut - en mektig god grøt som består av både vassgraut og rømmegrøt toppet med godt smør, sirup, revet fenalår og puffet bygg.
Ingredienser
Vassgraut:
1 dl valsa bygg
3 dl vann
En klype salt
Rømmegrøt:
3 dl rømme
1 ss hvetemel
1 dl vann
Topping:
2 ss smør
2 ss bjørkesirup eller vanlig mørk sirup
Litt revet fenalår
½ dl bygg, tørket og puffet
Litt vegetabilsk olje
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Dag 1: Legg bygg til vassgraut og topping i vann og la stå i minst fire timer. Ta ut ca. 0,5 dl bygg til toppingen og kok skikkelig myke i en kjele med vann, i et par timer. Ha deretter byggkornene utover et bakepapirkledt stekebrett og tørk ved 65 °C til de er tørre. Resten av byggkornene kan bare stå i bløt til dagen etterpå.
- Dag 2: Ha resten av byggen (ca. 1 dl) i en kjele med vann og en klype salt. Kok vassgrauten i ca. 15 minutter.
- Ha rømme og vann i en kjele og la koke opp. Pisk inn hvetemel og la det putre i omtrent 15 minutter. Fjern litt av smøret som pipler frem, men behold mesteparten. Rør underveis langs bunnen, slik at grøten ikke setter seg fast.
- Topping: Brun smør i en kjele. Pass på at det ikke brenner seg. Puff den tørkede byggen ved å fritere den i en stekepanne med litt vegetabilsk olje på høy varme. De vil puffe raskt, så følg med. Riv til slutt litt fenalår.
- Fortånnagraut serveres slik: først en øse vassgraut i skålen, deretter en øse rømmegrøt. Topp fortånnagraut med brunet smør, sirup, revet fenalår og puffet bygg. Velbekomme!
Oppskrift fra Grøt på ville veier.
>> Prøv også setergrøt av bygg og spelt toppet med geitost, tyttebær, mandler og sirup.