Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no/ til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY

7 slag brød til jul

Å bake til jul er det mange og lange tradisjoner for. Men hvem har sagt at det må være sju slag småkaker? Vi foreslår sju slag brød til jul!
Skriv ut

Sju slag julekaker er ikke en tradisjon som er eldgammel. Julekaker fulgte nemlig med luksusvarer som fint mel, sukker og kakejern – som ikke var for de fleste.

 

Sju slag av matretter, derimot, er en eldre tradisjon. Sju er ofte sett på som et hellig tall, og for å få god lykke var tallet sju av retter eller bakst gjerne å finne ved store høytider, som bryllup eller julefeiring. Da kunne brød, lefse og flatbrød gjerne være av de sju.

 

Her er våre sju brødfavoritter til servering i jula. 

 

1. Flettekrans

 

Når vi først skal sette frem det fineste vi har, bør brødet også vises frem. Denne nydelige flettekransen vil være et blikkfang når det er jul, på julefrokoster eller koldtbord.

 

Flettekrans av loffdeig

 

2. Grytebrød

 

En gryte kan brukes til mye mer enn grøt og middag. Grytebrød, eller eltefritt brød, er perfekt for sene morgener når det er jul. Sett deigen dagen før, og med noen minutters innsats på selve dagen har du nydelig brød som mange vil la seg imponere over. 

 

brød i gryte til jul

 

3. Dansk rugbrød

 

Danskene kan sine smørrebrød, og dermed også brødbakst. Rugbrød i tynne skiver er brød som er godt følge til ribbe i skiver eller en god ost med smak av jul. Fint å gi bort i gave, er det også!

 

Brød til julens smørbrød

 

>> Se også: 7 slag smørbrød til jul

 

4. Brød pyntet til fest

 

Denne oppskriften gir deg fire flotte brød til jul, med en egen pyntedeig. At vi spiser med øynene er ingen hemmelighet. Når brødet blir pyntet til fest kan både mage og øyne gledes!

 

Brød pyntet til jul

 

5. Bagetter

 

Om du aldri har bakt bagetter før, har du noe å glede deg til. Egenproduserte, herlige sprø baguetter gir deg en mulighet til å drømme deg litt bort til franske små byer og fortausrestauranter i julestria. 

 

Grove baguetter

 

6. Julefocaccia

 

Allora! Så har vi lekt litt med det tradisjonelle italienske brødet siden det er jul. Denne varianten er et stykke unna den klassiske med rosmarin og havsalt. Men dette er en julefest av en focaccia

 

Julefocaccia

 

7. Myslibrød

 

Julens nøtter og tørkede frukt kan bli ingredienser i et smakfullt myslibrød. Et brød som igjen er nydelig til julens oster og skinker. 

 

brød med mysli til jul

 

La festen begynne med sju slag brød!

Finn mer om samme tema:

Les eller skriv kommentarer