Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

7 slag brød til jul

Å bake til jul er det mange og lange tradisjoner for. Men hvem har sagt at det må være sju slag småkaker? Vi foreslår sju slag brød til jul!
Skriv ut

Sju slag julekaker er ikke en tradisjon som er eldgammel. Julekaker fulgte nemlig med luksusvarer som fint mel, sukker og kakejern – som ikke var for de fleste.

 

Sju slag av matretter, derimot, er en eldre tradisjon. Sju er ofte sett på som et hellig tall, og for å få god lykke var tallet sju av retter eller bakst gjerne å finne ved store høytider, som bryllup eller julefeiring. Da kunne brød, lefse og flatbrød gjerne være av de sju.

 

Her er våre sju brødfavoritter til servering i jula. 

 

1. Flettekrans

 

Når vi først skal sette frem det fineste vi har, bør brødet også vises frem. Denne nydelige flettekransen vil være et blikkfang når det er jul, på julefrokoster eller koldtbord.

 

Flettekrans av loffdeig

 

2. Grytebrød

 

Grytebrød, eller eltefritt brød, er perfekt for sene morgener når det er jul. Sett deigen dagen før, og med noen minutters innsats på selve dagen har du nydelig brød som mange vil la seg imponere over. 

 

Grytebrød

 

3. Dansk rugbrød

 

Danskene kan sine smørrebrød, og dermed også brødbakst. Rugbrød i tynne skiver er brød som er godt følge til ribbe i skiver eller leverpostei. Fint å gi bort i gave, er det også!

 

Ekstra grovt rugbrød pyntet som julegave

 

>> Se også: 7 slag smørbrød til jul

 

4. Surdeigsbrød med juledekor

 

Dette dekorative surdeigsbrødet egner seg ekstra godt til julefeiringen. At vi spiser med øynene er ingen hemmelighet. Med en skarp kniv lager du julete mønstre før baksten heves og stekes. Når brødet blir pyntet til jul kan både mage og øyne gledes!

 

Surdeigsbrød med juledekor

 

5. Hjertebrød

 

Det er godt for magen med litt grovt i julen, og grovt brød er også godt følge til flere av julens pålegg for eksempel til skinke og grov sennep. Så det er sikkert mange som vil sette pris på å få et nybakt hjertebrød til julefrokosten.

 

Hjertebrød

 

6. Julefocaccia

 

Så har vi lekt litt med det tradisjonelle italienske brødet siden det er jul. Denne varianten er et stykke unna den klassiske med rosmarin og havsalt. Men dette er en julefest av en focaccia

 

Julefocaccia

 

7. Myslibrød

 

Julens nøtter og tørkede frukt kan bli ingredienser i et smakfullt myslibrød. Et brød som er nydelig til julens oster og skinker. 

 

brød med mysli til jul

 

La festen begynne med sju slag brød!

 

>> Se flere tips og oppskrifter til hvilke brød som passer til julematen.

Finn mer om samme tema: