Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? Baking over to dager
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? Fin
Hvor mye bakst blir dette? 2 små eller 1 stort brød
Hvor lang tid tar det? Baking over to dager
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? Fin
Hvor mye bakst blir dette? 2 små eller 1 stort brød

Surdeigsbrød med juledekor

Surdeigsbrød med juledekor er dekorative brød som egner seg godt til julefeiringen. Eller hva med å gi bort et i gave? Med en skarp kniv lager du julete mønstre før baksten heves og stekes.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Slik gjør du

 • Bland hvetemel, surdeig og vann i en bakebolle og elt i en kjøkkenmaskin til deigen har samlet seg. La deigen hvile i bakebollen i 20 til 30 minutter.

 • Tilsett salt og elt deigen på lav hastighet i 10 minutter. Øk så farten og elt videre til deigen slipper bollen, i 2 til 5 minutter.

 • Dekk bakebollen med et klede eller et lokk. La deigen heve i cirka tre timer. En gang i timen trekker du i deigen og folder den delen du trekker i over resten av deigen. Bruk gjerne en bakeskrape.

 • Ta deigen ut på et lett melet bakebord og trekk og fold deigen over seg selv fire ganger. La deigen hvile 20 til 30 minutter på bakebordet.

 • Form til to brød. Legg brødene med «sømsiden» opp i to hevekurver som er melet eller dekket med bakeklede.

 • Dekk hevekurven med et klede og sett den kaldt (gjerne i kjøleskapet). La deigen heve til neste dag, eller minst 10 timer. Deigen skal ha hevet seg ganske tydelig på denne tiden.

 • Sett inn en bakestein på en rist eller en stekeplate på nest nederste rille, og en langpanne på nederste rille i stekeovnen, og sett den på 250 °C.

 • Når ovnen er varm tar du hevekurven ut av kjøleskapet og hvelver brødet over på en plate eller fjel med bakepapir. Dryss hvetemel over brødet med en tesil eller sikt, og fordel melet forsiktig utover med hendene. Bruk et skarpt barberblad eller kniv og lag mønster på brødet. Velg for eksempel et juletre som vist i filmen nedenfor, eller en stjerne som på toppen av denne siden.

 • Overfør brødet med bakepapir over på den varme bakesteinen eller stekeplaten og senk temperaturen til 240 °C. Hell 1-2 dl varmt vann i langpannen under brødet og lukk døren fort slik at dampen holder seg inne i ovnen.

 • Etter 5 minutter slipper du dampen ut av stekeovnen og senker temperaturen til 220 °C. Stek surdeigsbrødet i ytterligere 20 minutter til det er ferdig stekt. Legg et bakepapir over brødet underveis om du synes det blir for mye stekt.

 • Avkjøl surdeigsbrødet på rist.

Dekorer gjerne også andre av våre surdeigsbrød eller julebrød til jul ❤️

Finn mer om samme tema:

3 / 5
27 stemmer