Bakeutstyr som gir barn bakeglede
Både store som små kan kjenne seg igjen i at man føler seg ekstra klar for en oppgave når man har de riktige redskapene.
Derfor, når det skal måles, blandes, piskes, kjevles og stekes er det ekstra stas for barn å ta del i baksten med sitt eget bakeutstyr.
Dette er våre beste tips til deg som vil rigge kjøkkenet med verktøy som gjør barna glade i å bake.
>> Se flere tips og oppskrifter til barn på MatStart
Start i det små
Først av alt, trenger du å blakke deg helt for at poden skal bli bakermester? Absolutt ikke.
Bakeutstyr kan med fordel gjenbrukes. Bruktbutikkene har mye koselig bakeutstyr i friske farger som tåler en støyt. Barn kan også arve og låne av hverandre eller ønske seg bakeutstyr i julegave og til bursdag. Du kan altså starte i det små, bokstavelig talt.
Barna kan måle opp ingrediensene i de minste målebegrene, mens en slikkepott i barnestørrelse og en egen bakebolle gjør susen for de små kjøkkenassistentenes blanding av tørrvarer.
Mange barn synes dog det er vanskelig å kjevle ut deigen. Da kan en liten kjevle bøte på sure miner. En barnekjevle med gode håndtak gir små barnehender godt grep, slik at de slipper å slite unødvendig.
Når de minste skal elte eller kjevle ut deigen vil en liten, men solid og stabil krakk gjøre at de får en bedre følelse av oversikt og kontroll under bakingen. Dessuten gir en god arbeidsstilling mindre belastning for små, myke barnenakker og barneskuldre. Å bake ved kjøkkenbordet er også et godt alternativ.
Små folk – små former
Brødformer kommer i mange forskjellige størrelser. Å øremerke en av de minste formene til barna gir dem mulighet til å bake en bakst som er «sin». Det samme gjelder søtbakst – kakeformer og pepperkakeformer som er barnas egne gjør at de med stolthet kan vise frem sine egne bakverk.
Kanskje er det også lettere å motivere de til å bli med på ryddingen og vaskingen etterpå når de har sine egne ting å ta ansvar for?
Kokkeklær for de minste
Som en del av barnas bakeutstyr hører også forkle og grytevotter til. Selv om det kan være gøy for de minste å bruke de voksnes store kjøkkenklær, så er det best at barna har sitt eget tøy på kjøkkenet.
Forkle som er tilpasset barnas lengde gjør at de slipper å snuble i tøyet når de går rundt på kjøkkenet. I tillegg beskytter forkleet klærne mot skader og melsøl, bakterier og varm smørsprut.
Kanskje tenker man at kjøkkenkluter er enklere enn grytevotter, men grytevotter er tykkere og hindrer barnet bedre i å brenne seg. En grytevott som passer barnehånden minsker også fomling mens barnet er med å holde i en varm bakeplate.
Forkleet og grytevottene kan gjerne henge på en fin knagg på veggen, sammen med de voksnes kokkeklær.
Ingen sløve barnekniver
>> Her kan du lese MatPrats tips til hva barna bør lære seg før de slippes løs på kjøkkenet.
De fleste voksne vet hvor irriterende det er å skjære med sløve kniver. Det er ikke noe annerledes for barn, men sløve kniver er i tillegg ekstra farlige å jobbe med.
Tunge og sløve kniver kan gjøre det vanskelig å skjære igjennom bakeingredienser, som for eksempel epler eller nøtter. De gjør at barna må bruke mer kraft når de skjærer, spesielt når finmotorikken enda ikke er ferdig utviklet. Da kan kniven glippe, noe som øker sjansene for ujevne kutt og skader.
Derfor sier vi at en sløv kniv er en farlig kniv. Et kutt fra en skarp kniv lager smale og rette sår som gror raskere. Barn bør altså ha en skarp kjøkkenkniv med stopper på skaftet i en størrelse som som passer i barnehånden – og bruke den under oppsyn fra trygge voksne.
>> Les også: Våre 5 gode råd for baking med barn.