Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Få har grunn til å unngå gluten

Glutenholdige produkter som grovt brød og grove kornprodukter er vesentlige kilder til mange viktige næringsstoffer. Folk flest bør spise mer grov bakst og kornprodukter fordi det er sunt. De som har cøliaki derimot må unngå gluten i kosten for ikke å få allergiske reaksjoner.
Skriv ut

Glutenkvaliteten i mel kan variere, så noen ganger tilsettes ekstra gluten i deig for å øke bakeevnen. Dette gjøres for å kunne lage ekstra grove brød med høyt innhold av fiber, og som likevel er luftige.  Grovt brød med masse fiber og andre grove kornprodukter er sunt for mage og tarm og gir helsegevinst.

 

Det finnes ingen data eller studier som tyder på at gluten er farlig, men 1-2 prosent av befolkningen tåler ikke gluten fordi de har sykdommen cøliaki.

 

>> Myter om gluten og brød

 

Det finnes heller ingen beviser for at gluten er usunt. Glutenfritt brød kan derimot inneholde mer stivelse og mindre proteiner, mineraler og næringsstoffer – og kan derfor være mindre sunt enn vanlig brød. I glutenfrie brød blir glutenet i kornet fjernet, slik at det i hovedsak kun er stivelse igjen. For deg som for eksempel vil ned i vekt er det nettopp stivelse du bør holde deg unna, fordi det er tomme kalorier.

 

Brød og kornprodukter er bra for oss mennesker, og en god kilde til viktige næringsstoffer. Helsemyndighetene anbefaler derfor at vi spiser grove kornprodukter hver dag.

 

Vil du lære mer om gluten?

 

Det forskes mye på helseeffekten av gluteninntak. Her har vi intervjuet professor Knut Lundin fra institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo som er blant de aller fremste i verden når det gjelder cøliaki. Høsten 2015 gikk vi også gjennom drøyt 80 av de sist publiserte forskningsrapportene på temaet.

 

Gluten har vært et hett tema i både tradisjonelle og sosiale medier de siste årene. Men hvordan er egentlig stemningen i glutendebatten? Hvor opptatt er vi av gluten? Og hvem er debattantene? Våren 2016 analyserte vi nordmenn sin omtale og spredning av glutenrelatert innhold på Facebook.

Finn mer om samme tema: