Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Her er Norges påskebrød

Da Opplysningskontoret for brød og korn ba om oppskrifter til det som kunne bli Norges påskebrød, haglet forslagene inn.
Skriv ut

Over 80 fantastiske oppskrifter ble sendt inn til vår konkurranse. Juryen fikk litt av en oppgave, da de skulle jobbe seg gjennom oppskrifter fra påskeglade bakere fra hele landet.

 

I dag offentliggjør vi vinneren: Et brytebrød som passer til både påskefrokoster, påskelunsjer og som tilbehør til supper og salater. Brødet heter Disippelbrød og har en utforming som symboliserer påskens budskap.

 

>> Her finner du oppskriften på Disippelbrød

 

Karin Othilie Arntsen Mollestad sto bak oppskriften som vant konkurransen.

Kvinnen bak oppskriften heter Karin Othilie Arntsen Mollestad og kommer fra Lillesand.

 

– Jeg tror nesten at jeg dåner, sa vinneren av konkurransen da hun ble ringt opp med meddelelsen om den gjeve førsteplassen. Hun vant en proff Teddy 5L eltemaskin med en utsalgspris på 12.000 kroner. 

 

Mange bakerunder i juryen

 

Juryen jobbet seg først ned til ti semifinalister, så fem finalister, og endte til slutt enstemmig på Disippelbrødet fra Karin Othilie. Et brød som er godt og som passer til alle påskens måltider. Et brød hvor vinnerbakeren har latt seg inspirere av påskens budskap, i tillegg til at det er et brød som samler og kan være et dekorativt midtpunkt på bordet.

 

– Dette er mitt favorittbrød, og et brød jeg spiser nesten hver dag, forteller Karin Othilie Arntsen Mollestad om sitt vinnerbrød.

 

Formen til brødet gjorde hun spesielt til konkurransen.

 

– Inspirasjonen var Jesu Kristi siste måltid med disiplene. Kransen skal symbolisere det evige; ingen begynnelse og ingen slutt. Dette er et brytebrød, og dermed et brød til fellesskapet. Dette brødet er hyggelig å dele med mange rundt et bord, sier Mollestad.

 

Selv om påsken 2020 har vært alt annet enn tradisjonell, ser juryformann Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn at de innsendte bidragene viser hva som er viktigst for nordmenn i påsken.

 

– Påsken i år er selvsagt veldig spesiell for oss alle. Likevel ser vi av konkurransebidragene at påsken assosieres med god bakst, god mat, familie, vennskap, friluftsliv og hygge, sier Nordbø.

 

God bredde på bidragene

 

I finalen var det god bredde i bidragene. Her var det det familievennlige brødet, med påskeharebrødet fra Hilde Husby Knustad fra Kristiansand. Med en smakfull smørloff med gulrot og honning, og en deig som enkelt kunne formes til den søteste påskehare.

 

 

>> Prøv oppskriften på påskeharebrødet her

 

En annen god kandidat var Randi Lind fra Sellebakk, som hadde sendt oppskrift på sitt påskebrød med mandler. Et brød som kan bakes på to timer og som vil bli en snakkis rundt bordet.

 

Det kom også inn mange herlige surdeigsbrød. Ulrikke Jacobsen fra Trondheim hadde sendt oss oppskrift på sitt surdeigsbrød med tranebær, kardemomme og appelsin. Det var virkelig verdt en finaleplass.

 

Tore Belgum fra Oslo delte sin oppskrift på påskebrød med appelsin og sjokolade – en velsmakende og velkjent kombinasjon. Et skikkelig luksusbrød til påskedagene, eller til andre dager. 

 

 

 

Se også andre påskete oppskrifter:

>> Små påskeharer – trinn for trinn

>> Kriminelt gode kaker

>> Egg i rundstykke