Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? 2 timer over 2 dager
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor mye bakst blir dette? 1 brød
Hvor lang tid tar det? 2 timer over 2 dager
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor mye bakst blir dette? 1 brød

Lyst surdeigsbrød med tranebær, appelsin og kardemomme

Dette er et nydelig påskebrød med tranebær og andre spennende ingredienser med mye smak! Kardemommens varme, appelsinens sødme og tranebærenes skjønne farge i brødet skaper en varm følelse av vår, men kan nytes uansett årstid og anledning.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Slik gjør du

 • Kok vann og hell over tranebærene, slik at de trekker til seg fuktighet. Dermed unngår du at bærene trekker til seg fuktigheten fra brøddeigen. Slik vil du oppnå et saftigere resultat.

  Om man ikke har en surdeigsstarter tilgjengelig, kan man gjerne erstatte dette med gjær, og erstatte det lunkne vannet med kaldt vann. Ellers følger man oppskriften som normalt.
 • Bland hvetemel, kardemomme, appelsinskall, surdeigsstarter og vann i en bakebolle. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert hvis du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig eltet, tilsettes saltet. Deigen er eltet nok når den er smidig og har en blank overflate.

 • Dekk bakebollen med et klede og la deigen heve til den har doblet seg i størrelse. Hevetiden avhenger av temperatur og kvalitet på surdeigen din.

 • Ta deigen ut på lett melet bakebord. Vær forsiktig med mengden mel som brukes her, da deigen lett trekker det til seg og dermed mister fuktighet. Hell vannet av tranebærene, og kna dem forsiktig inn i deigen.

  Deigen kan heves i hvilken form man skulle ønske: en skål, en kurv, en brødform. Bruk det du har tilgjengelig. Ha godt med mel i formen før du har deigen oppi.
 • Form brødet ut fra den valgte formen, og la det ligge slik på benken i 30 minutter. Sørg for å gi deigen en stram og fin overflate, slik at brødet bygger styrke til å holde denne formen. Etter 30 minutter gjentar du formingsprosessen, og plasserer brødet med oversiden pekende ned i godt melet form.

 • Dekk formen med plast slik at deigen ikke tørker ut. Plasser den i kjøleskapet og la deigen heve der over natten.

 • Neste dag, når på døgnet du måtte ønske, stekes brødet. Forvarm ovnen til 230 °C. Plasser en støpejernsgryte med lokket på midt i ovnen. La denne forvarmes sammen med ovnen i cirka en halv time.

  Brødet kan også stekes i vanlig brødform. Da behøver man kun forvarme ovnen som vanlig, og la brødet steke ut tiden på 210 °C, til det har en fin og gyllen farge. Snitt det gjerne før steking også!
 • Ta gryten ut av ovnen etter forvarmingen og vend brødet ut av formen din og ned i gryten. Bruk enten bakepapir under brødet, eller dryss noe mel i bunnen, for å sikre at brødet ikke sitter fast i bunnen etter steking. Snitt brødet med en skarp kniv før lokket settes på gryta igjen. Gryta settes i ovnen.

 • Stek brødet med lokk midt i ovnen ved 230 °C. Ta av lokket etter 25 minutter og senk varmen til 210 °C. Stek brødet videre i 20 minutter, til det har fått en dyp gyllen farge. Avkjøl brødet på rist.

Nyt brødet som du måtte ønske. Om det skulle være i solveggen eller rundt et hyggelig dekket påskebord.

 

Oppskriften er laget av Ulrikke Jacobsen som var en av finalistene i vår påskebrødkonkurranse i 2020.

Finn mer om samme tema:

4.3 / 5
3 stemmer