Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Gode råd til kakebordet

Tradisjonelle, norske kakebord hører med når det er fest. Her finner du oppskrifter, tips og råd om beregning av hvor mange kaker du trenger.
Skriv ut

Nordmenn elsker kaker, og vi har nok alle barndomsminner av overdådige kakebord hvor man smakte seg igjennom hele slektens beste kakeoppskrifter. Et skikkelig kakebord skal det være i norske øyne, om noe stort skal feires. 

 

Mange baker mye og godt, og nesten alle de som er bakeglade har sin favoritt. Verdens beste, bløtkake med krem og bær, marsipankake, kransekake, sjokoladekake, gulrotkake, napoleonskake, madeleines, ostekake med sjokoladelokk

 

Her er noen av våre råd til den som har ansvaret for kakebordet til festen: 

 

Prioritér de viktigste kakene

Bryllupskake

Har du kjøpt en flott og dyr kake hos konditor, kan det være lurt å la den få hovedrollen.

 

Legger man mye penger i en «hovedkake», f.eks en bryllupskake eller dåpskake kjøpt hos konditor, er det lurt å begrense resten av kakebordet.

 

Det er hyggelig når den profesjonelle kaken til flere tusen kroner blir spist, som det er høyere sannsynlighet for dersom antallet kaker begrenses. Server gjerne frukt, bær og konfekt ved siden av den store kaken.

 

La hovedpersonen bestemme – men husk på gjestene

 

Hvis det er snakk om et festlig lag for en hovedperson, en konfirmant eller en jubilant, kan kakebordet settes opp etter dennes ønsker.

 

Kanskje konfirmanten fortrekker sjokoladekaker fremfor bestemors krydderkake med rosiner?

Mokka fudge kake kledd til fest.

Tenk også på at alle skal finne noe på kakebordet. Husk at det kan være både nøtteallergi eller glutenallergi å ta hensyn til.

 

Beregn maks tre stykker per person til kakebordet

 

Det er flott å ha et bugnende kakebord, men dersom det er så mange kaker at bare halvparten blir spist – selv etter etterpålaget – føles det ikke så bra. Særlig gjelder dette kaker som ikke tåler så godt å bli fryst ned til senere. 

 

Beregn kake på samme måten som du beregner mat. De fleste tar maks tre stykker kake i selskap. I en kake bakt i en normal springform er det som regel 12 kakestykker.  

 

Tenk litt på smakene: Det skal gjerne være en god balanse på søtt og syrlig, og gjerne tilpasses sesongen. 

 

>> Klikk her for forslag til de beste festkakene, søt gjærbakst eller velg blant alle våre  kakeoppskrifter.

 

Lykke til med kakebordet!

 

Sist oppdatert 17. april 2023