Klimasmarte blingser

Klimasmart mat trenger ikke være smakløst og kjipt. Her er fire klimasmarte blingser som smaker vilt godt.
Skriv ut

Klimasmarte blingser har pålegg i sesong og så kortreist som mulig – utnytt det norske matfatet. Ellers gjelder den norske grunntanken; alt med måte. Litt av alt er lov. Men hemmeligheten bak klimasmarte blingser er brødet. Så lenge du velger å spise brød, er du klimasmart. Les mer om hvorfor her.

 

1. Soppsandwich

 

soppsandwich-i-boks

 

Skogsoppsmørbrød er en saftig toast med stekt sopp og spinat. Gå ut i skogen og plukk din egen sopp om du vil være ekstra klimasmart. Klimaavtrykk per blings: 0,50 kg CO2-ekvivalenter.

 

>> Lag soppsandwich

 

2. Arme loffer

 

arme-riddere-i-tallerken

 

En søt blings av resteloff med rørte blåbær og rømme, som oftest servert under navnet arme riddere. Klimaavtrykk per blings: 0,21 kg CO2-ekvivalenter.

 

>> Fremgangsmåten for arme loffer

 

3. Makrellrøre på skive

 

makrellrore-pa-brodskive

 

Godt grovt brød med makrellrøre, salat, rødbet og rødløk. Den lange norske kysten gir oss et rikelig sjøfat å spise av, men ikke alle er like miljøvennlige. Makrell er derimot en fisk vi kan kose oss med, med god samvittighet. Klimaavtrykk per blings: 0,16 kg CO2-ekvivalenter.

 

>> Slik lager du makrellrøre

 

4. Vilt smørbrød

 

viltsandwich

 

Mmmm… En vill og deilig blings fylt med snøfrisk, spinat, stekte pæreskiver og viltkjøtt, toppet med ripsgele og friske urter. Vilt-kjøtt er også en del av det norske spiskammeret som smaker helt himmelsk og som man gjerne kan spise mer av. Klimaavtrykk per blings: 0,38 kg CO2-ekvivalenter.

 

>> Følg vår oppskrift på viltsmørbrød.

 

Oppskriftene er utviklet i samarbeid med Anne på landet.

anne-pa-landet-onsker-velkommen-til-cafeen

Anne på landet har følgende klimatips: 1) Ikke kast mat – alt kan brukes på en eller annen måte! 2) Sank mat selv i hage, grøftekant og naturen – det er utrolig hvor mye som kan spises. 3) Lag mat fra bunnen – da vet du hva du spiser, og slipper både emballasje og transport.

>> Politikernes beste klimatips.

Les eller skriv kommentarer