Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Pandemi gir julebakst-boom

I år kommer det til å bli bakt ekstra mange julekaker i de tusen hjem. Det kan vi takke koronapandemien for.
Skriv ut

Smittebølge nummer to har tvunget nordmenn tilbake i hjemmeisolasjon i tiden frem mot jul. Og hva skal nordmenn gjøre hjemme? Jo, de skal bake. Ihvertfall om vi skal tro spørreundersøkelsen som Opplysningskontoret for brød og korn og Matprat utførte i oktober i år.

Krumkaker er en av de mest populære kakene å gi bort til andre, forteller Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn.

 

Her kom det frem at to av tre nordmenn planlegger å bake til jul. Det er en økning på 32 prosent sammenlignet med fjoråret.

 

– Når man først må holde seg mest mulig hjemme, er jo det en god anledning til å forberede godsaker til jul. Kanskje dette er året man kan bruke litt ekstra tid på å prøve å finne noen nye julekakefavoritter?, spør Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn.

 

>> Her finner du alt om julebaksten

 

Enorm interesse for surdeig

 

Helt siden pandemien kom for fullt til Norge i mars har hun merket en sterk økning i interessen for hjemmebakst.

 

– Det virker som om nordmenn har utnyttet det å få roligere dager og mer hjemmetid til å boltre seg på kjøkkenet, sier Nordbø.

 

Tidligere i år la hun merke til en oppsving i populariteten til surdeigsbakst. Nå er det brød til jul, julekaker og tradisjonsbakst som lefser og flatbrød som er populære søk i oppskriftsdatabasen.

 

>> Les også: Takkebakst trinn for trinn

 

I spørreundersøkelsen som ble utført i høst, kommer det også frem at det er mer enn julekaker som blir bakt i ukene frem mot jul:

 

  • 19 prosent skal bake brød
  • 17 prosent skal bake rundstykker
  • 16 prosent skal bake lussekatter
  • 14 prosent skal bake lefser
  • 5 prosent skal bake flatbrød
  • 4 prosent skal bake knekkebrød

Pepperkaker og krumkaker mest populære

 

I desember er det likevel julebaksten som får hovedfokus på kjøkkenet. Blant julekakene er det flest som velger seg pepperkaker og krumkaker.

 

I undersøkelsen svarer 36 prosent at de baker pepperkaker, mens 28 prosent baker krumkaker. På tredjeplassen finner vi kokosmakroner, som bakes av 22 prosent av de spurte.

 

Og så er det også de som er så heldige at de kjenner noen som er glade i å bake.

 

– Vi ser at krumkaker ser ut til å være den julekaken som oftest blir gitt bort i gave. En fjerdedel av de spurte i undersøkelsen sier at de får krumkaker til jul av familie eller venner, forteller Nordbø.

 

>> Les også: Ja, det er trygt å bake julebakst til andre

 

Og de som verken baker eller kjenner noen gavmilde julebakere: De kjøper kakene på bakeriet eller i butikken.

 

Her troner også pepperkakene på toppen: 47 prosent av de spurte sier at de kjøper pepperkaker på bakeri eller i butikk.

 

Smultbaksten er også noe nordmenn gjerne setter bort til fagfolk. Bare 11 prosent baker smultringer til jul, mens 37 prosent kjøper dem hos bakeren eller butikken.

 

Smultringer

Smultringer er den julebaksten flest kjøper hos bakeren fremfor å lage selv.

 

 

Finn mer om samme tema: