Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Ja, det er trygt å bake julebakst til andre

I disse dager begynner mange å tenke på julekakene. Så lenge du følger disse hygienereglene, er julebaksten trygg å gi bort.
Skriv ut

Vi tenker på de som sitter inne alene i jula, samtidig som vi forstår stresset for de som er mange. En måte vi kan løfte humøret på i mørketiden er ved å bake julebakst til andre, men er det trygt?

 

Det korte svaret er ja. Så lenge vi følger vanlige hygieneregler, er det trygt å bake julebakst til andre og motta julekaker som andre har laget.

 

Smitter ikke via mat

 

– Det er viktig å huske på at coronaviruset smitter mellom folk og ikke via mat. Når det gjelder matlaging, er det viktigste derfor å ha god kjøkkenhygiene. Hvis den som har laget maten har god kjøkkenhygiene, er maten trygg, sier seniorrådgiver på seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet, Catherine Signe Svindland.

Seniorrådgiver i Mattilsynet Catherine Signe Svindland, sier det er trygt å bake til andre så lenge du ikke er syk og har god kjøkkenhygiene. (Foto: Mattilsynet)

 

Svindland anbefaler å følge noen enkle, men viktige hygieneråd.

 

– Det viktigste rådet er at du vasker hendene dine grundig og ofte. Vask dem før du lager mat og mellom forskjellige arbeidsoppgaver, sier hun.

 

Vask også hendene etter at du har pusset nesen og etter toalettbesøk.

 

Trygg julebakst 

 

Er du syk, skal du imidlertid ikke bake julekaker til andre. Det er et råd som gjelder både nå og utenfor sykdomssesonger. 

 

– Hvis du er syk med for eksempel magesyke, halsinfeksjon, influensasymptomer eller har betente sår på hendene, bør du ikke lage mat til flere, sier hun.

 

Så lenge man passer på dette er julebaksten trygg. Å bake et brød eller julekaker som du leverer utenfor døren, kan være en fin måte å vise at du bryr deg om noen.

 

Omtanke fra kjøkkenbenken

 

Vi har samlet fem gode oppskrifter for deg som vil vise varme i julen.

Det finnes ikke noe bedre enn å sette tennene i nybakt brød. Et sunt og smakfullt hjertebrød gjør nabo og venner glad!

Trygt å bake julebakst til andre: kokosmakroner

 

For den som vil gi porsjonsbakst, så er kokosmakroner et godt alternativ. Disse er veldig enkle å lage og fine å gi i gave.
Det er trygt å bake julebakst til andre, men hvis du heller vil gi knask til en venn, kan vi anbefale denne morsomme vrien. Punsjeboller lager du av kakerester eller kakene som brakk mens du bakte. Med hakkede nøtter, farget kokosmasse eller kakestrøssel kan du lage din personlige vri på julegavene.

krumkaker

 

Krumkaker regnes som den eldste av våre julekaker og fortsatt en av de mest populære. Men ikke alle har et krumkakejern, så som kakegave vil den sikkert slå an både hos store og små.

Trygt å bake julebakst til andre: fattigmann

 

Fattigmann på fint glass blir ekstra rik på smak med en dæsj god cognac og litt kardemomme. 

 

>> Her kan du finne flere oppskrifter på julekaker

 

Sist oppdatert 4. november 2020