Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no/ til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY

Ja, det er trygt å bake julebakst til andre

I disse dager begynner mange å tenke på julekakene. Så lenge du følger disse hygienereglene, er julebaksten trygg å gi bort.
Skriv ut

Vi tenker på de som sitter inne alene i jula, samtidig som vi forstår stresset for de som er mange. En måte vi kan løfte humøret på i mørketiden er ved å bake julebakst til andre, men er det trygt?

 

Det korte svaret er ja. Så lenge vi følger vanlige hygieneregler, er det trygt å bake julebakst til andre og motta julekaker som andre har laget.

 

Smitter ikke via mat

 

– Det er viktig å huske på at coronaviruset smitter mellom folk og ikke via mat. Når det gjelder matlaging, er det viktigste derfor å ha god kjøkkenhygiene. Hvis den som har laget maten har god kjøkkenhygiene, er maten trygg, sier seniorrådgiver på seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet, Catherine Signe Svindland.

Seniorrådgiver i Mattilsynet Catherine Signe Svindland, sier det er trygt å bake til andre så lenge du ikke er syk og har god kjøkkenhygiene. (Foto: Mattilsynet)

 

Svindland anbefaler å følge noen enkle, men viktige hygieneråd.

 

– Det viktigste rådet er at du vasker hendene dine grundig og ofte. Vask dem før du lager mat og mellom forskjellige arbeidsoppgaver, sier hun.

 

Vask også hendene etter at du har pusset nesen og etter toalettbesøk.

 

Trygg julebakst

 

Er du syk, skal du imidlertid ikke bake julekaker til andre. Det er et råd som gjelder både nå og utenfor sykdomssesonger. 

 

– Hvis du er syk med for eksempel magesyke, halsinfeksjon, influensasymptomer eller har betente sår på hendene, bør du ikke lage mat til flere, sier hun.

 

Så lenge man passer på dette er baksten trygg. Å bake et brød eller julekaker som du leverer utenfor døren, kan være en fin måte å vise at du bryr deg om noen.

 

Omtanke fra kjøkkenbenken

 

Vi har samlet fem gode brød og kaker for deg som vil vise varme.

Det finnes ikke noe bedre enn å sette tennene i nybakt brød. Et sunt og smakfullt hjertebrød gjør naboen glad!

For den som bare vil ha litt og litt er småbakst et godt alternativ til brød. Torunns grove rundstykker smaker ekstra godt med jordbærsyltetøy til.

Hvis du vil gi litt kos og varme til lange kvelder, anbefaler vi dette lune rødvinsbrødet. Det kan nytes til ost- og vinkvelden eller de kan serveres som tilbehør til en god middag.

Formkaker er enkle å lage og hyggelige å gi bort. Hva med en syrlig sitronkake til den som vil ha litt ekstra piff og smak? 

Den tradisjonsrike fyrstekaken passer perfekt som kakegave. Den kan fryses og holder seg lenge.

 

>> Se alle våre oppskrifter her

Les eller skriv kommentarer