Smaken av syv land på brødskiva

Brød med pålegg er en matrett som har mange internasjonale variasjoner. Her er 7 smørbrød man kan spise for å markere Verdens brøddag 16. oktober.
Skriv ut

Mange opplever den trauste brødskiven med pålegg som en norsk matrett. Men blingsen er faktisk ganske internasjonal. I land fra hele verden finnes det sterke tradisjoner for sandwicher der lokale råvarer kombineres med brød. 

 

I anledning verdens brøddag 16. oktober har vi laget en liste over påsmurte brødskiver fra mange land. Alle disse kan man fint lage med typisk norske brød. Enten kan man svinge innom bakeren eller brødhyllen i butikken for å plukke med seg et ekstra godt brød, eller man kan bake selv.

 

Listen over internasjonale smørbrød spenner helt fra våre naboer i norden, via middelhavslandene til USA og Japan, med både kjente og ukjente smakskombinasjoner.  

 

🇸🇪 Smörgåstårtor i porsjonsform 

Smörgåstårta i porsjonsstykker

Dette er en sandwich for store anledninger: Svenskenes overdådige smörgåstårta, laget i porsjonsstørrelser. Disse inneholder loff, eggesalat, skinke og ostekrem – og er pyntet til fest med urter og spiselige blomster.

 

Her er oppskriften på smörgåstårtor i porsjonsstykker.

 

>> Er du glad i mat fra andre land anbefaler vi også en titt på artikkelen om fem bakere med brød fra hver sitt hjørne av verden.  

 

🇩🇰 Rugbrød med leverpostei 

Smørbrød med reker og panert flyndre

 

Danskene er kjent for sine høye smørrebrød. Stjerneskud er en klassiker hvor panert flyndre, reker og dansk rugbrød er hovedingrediensen. Supert både til lunsj og som middagsrett.

 

Her finner du vår oppskrift på smørrebrød med panert fisk og reker.

 

🇬🇧 Afternoon tea sandwich 

oppskrift på Sandwicher til afternoon tea party med agurk, brie og røkelaks

 

Det blir ikke en riktig britisk afternoon tea uten smurte sandwicher. Tradisjonelt smurt med agurk, kokt egg og røkelaks.

Hvis du følger britisk afternoon tea-standard, lager du dem med hvitt brød og skjærer av skorpene, men de metter bedre om du lager dem av grovbrød med skorpen på.

 

Her er oppskriften på to sandwicher til afternoon tea.

 

 

🇫🇷 Croque monsieur 

Croque madame

 

Dette franske ostesmørbrødet er laget med rikelige mengder skinke og ost. På toppen: En mektig god hvit saus med ost og sennep og toppet med speilegg. Smørbrødet kan også lages uten legg, i såfall kalles det croque monsieur.

 

Her finner du oppskriftene på croque madame og croque monsieur.

 

🇮🇹 Bruschetta med tomat

Bruschetta med tomat

En skive tørt brød kan bli til en italiensk delikatesse på 1-2-3. Alt du trenger å gjøre er å steke skivene sprø i stekepannen, gni dem inn med et hvitløksfedd og legge på tomatsalat. Skal du lage mange, kan du også pensle dem med olivenolje og steke dem sprø i stekeovnen.

 

Her er oppskrift på bruschetta med tomat.

 

🇺🇸 Philly cheesesteak sandwich 

 

Philly steak sandwich

Vår variant av den klassiske  sandwichen, laget med mørbrad, karamellisert løk og cheddarsaus. En populær street food med røtter i Philadelphia i USA.

 

Oppskrift på Philly steak sandwich finner du her.

 

🇯🇵 Tonkatsu sando 

Tonkatsu sandwich fra Japan

Japan har mye mer enn sushi å by på. De har for eksempel tonkatsu sando – en sandwich med panert svinenakke, finstrimlet kål og tonkatsusaus.

 

Dette er en sandwich så god at du kan servere den når du får gjester – her er oppskriften.

 

 

Brød metter hele verden

Verdens brøddag feires 16. oktober hvert år, for å markere viktigheten av brød som mat. Råvaren korn er næringsrik, har lavere klimapåvirkning enn annen mat, gir mye kalorier per arealenhet og kan mette mange mennesker. 

 

I tillegg er korn den eneste matvaren av global betydning som kan spises i samtlige kulturer og religioner i verden. Brød er derfor et viktig virkemiddel når verden jobber for å redusere sult. 

 

Sist oppdatert: 10. oktober 2025