Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Triksene som får barna til å spise opp matpakken

Gjør du dette, øker sannsynligheten for at det ligger en tom matboks i sekken ved skoledagens slutt.
Skriv ut

Som forelder kan det være en frustrerende opplevelse når matpakken du lager til barna ligger like hel i skolesekken ved endt skoledag. Særlig når du vet at en underkjent matpakke betyr at alternativet har vært usunne valg i kantina eller på butikken.

 

Du har kanskje også erfart at det ikke er noe poeng i å bruke pekefingeren. Men har du prøvd å bruke litt list og lempe? Med noen små grep kan du nemlig piffe opp matpakken slik at den blir et lite hakk mer fristende å sette tennene i.

 

Selvgjort er oppspist

Og bare så det er sagt først: Det aller beste trikset er om du tidlig lærer barna å smøre sin egen matpakke. En undersøkelse publisert av Forskningsrådet i 2012 viste nemlig at 85 prosent av matpakkene som var laget av barna selv, ble spist opp. Tilsvarende tall for de som fikk ferdigsmurt matpakke av foreldrene var 72 prosent.

 

Les også: Fristende matpakke på 60 sekunder

 

Uansett om du står for veiledningen eller utførelsen av matpakkesmøringen hjemme, kan kanskje de følgende små tipsene være til inspirasjon.

 

Tipsene er satt sammen ut fra erfaringen om at barn setter pris på variasjon i matpakken. Selv om de har et yndlingspålegg, kan de bli lei om det er nøyaktig den samme matpakken alle fem dagene i uken.

 

Vårt forslag til løsning er bittesmå variasjoner som ikke tar lang tid å lage, men som kan gjøre underverker for matlysten.

 

1. Brødskive med gulost

Enkelt, men kanskje litt kjedelig i lengden. Heldigvis skal det ikke så mye til for å løfte den både smaksmessig og visuelt! Her er tre forslag!

 

Brødskiver med gulost og forskjellig garnityr

Paprikabiter og oregano

Gulost og paprika er en vinnerkombinasjon. Kniper du også av noen blad av oreganoplanten du kan ha stående i vinduskarmen på kjøkkenet, løfter du den enda et hakk. Vi har skjært paprikaen i små biter, men det er selvsagt ikke noe i veien for å nøye seg med ordinære paprikaringer om du er litt mer presset på tid om morgenen.

 

Salat og agurk

Et lite salatblad under osten, og noen skiver slangeagurk på toppen – så har du en smakskombinasjon som frister. Du kan også bytte ut agurken med reddiker, om du har lyst å friste med litt rødfarge på skiva.

 

Tips: Ha ferdig skylte og delte salatblad liggende i kjøleskapet, så blir terskelen lavere for å legge på litt grønt. Eller kjøp ferdig skylt og kuttet salat for å gjøre det enda enklere.

 

Pesto og cherrytomater

Bytt ut smøret på skiva med litt pesto, og kutt opp noen tomater som garnityr. Om du ikke har de fotogene cherrytomatene vi har brukt, kan du selvsagt bruke et par skiver vanlig tomat.

 

2. Brødskive med leverpostei

Leverpostei er et pålegg som kan varieres på veldig mange måter. Her skal det ikke mange sekundene til for å løfte smaksopplevelsen!

Brødskiver med leverpostei

Alfalfaspirer

Her skal det ikke mer enn ti sekunder til for å løfte leverposteiskiva til nye høyder. En liten klype alfalfaspirer er alt som skal til! Og vips, så har du en lekker og smakfull brødskive som garantert blir spist ved lunsjtid.

 

Tips! Skal du lage to brødskiver, holder pålegget seg friskere om du klapper brødskivene sammen. En slik dobbeltdekker er også enklere å spise om du har vært raus med garnityren. 

 

Rødløk

Har du ikke prøvd leverpostei sammen med løk ennå? Det er en vinnerkombinasjon! Har du bare vanlig løk i kjøleskapet kan du selvsagt bruke den istedet for rødløk – selv om den ikke er en like stor fest for øyet. Et lite dryss sprøstekt løk kan også være en kjapp variant som gir en ny smaksopplevelse.

 

Småagurker

Leverpostei og sylteagurk er en klassiker. Men de skivede sylteagurkene kan fort gjøre leverposteien og skiva litt dvask. Vårt tips er å bytte dem ut med de bittesmå sylteagurkene du kjøper på glass. Det både ser bra ut og smaker litt bedre!

 

Les også: Torunns beste matpakketips

 

3. Brødskive med kjøttpålegg

Kjøttpålegg er en favoritt på skiva hos mange. Men i lengden kan også dette bli kjedelig, selv om man har mange forskjellige typer kjøttpålegg å velge mellom. Da kan man variere med garnityret!

 

Brødskiver med skinkepålegg

 

Avokado og krydderdryss

Prøv å bytte ut smøret med noen skiver avokado – både sunnere og bedre på smak! Ettersom avokado lett blir litt brun i kantene, er det lurt å pakke inn disse separat i litt plastfolie frem til matpakka skal spises, eventuelt også dryppe noen dråper sitron over. Og så på toppen: Et lite dryss chilikrydder! Elegant og med en smakfull effekt.

 

Reddiker

Du har sikkert allerede prøvd med agurk på skinkeskiven – men prøv reddik, så får du en annen smaksopplevelse. Det gjør også at den ser mer fristende ut, ikke sant?

 

Tips! Garnityr som tomat og agurk kan bli litt vasne og dvaske om de ligger i matpakken helt frem til matpausen. Legg det gjerne en egen liten boks i matpakken, så holder de seg fristende lenger.

 

Smøreost og appelsin

Bytt ut smøret med litt smøreost, og pynt med en frisk gul appelsinskive på toppen. Da har du en fristende kombinasjon som også smaker deilig! Ettersom appelsinskiven har mye fuktighet, kan det også her være lurt å pakke den separat slik at den ikke gjør resten av skiven dvask og vassen i de timene som går fra matpakkesmøringen til matpausen.

 

Trenger du enda flere tips? Sjekk ut våre tips og oppskrifter om matpakker her

 

Sist oppdatert: 09.08.2018

Finn mer om samme tema: