Norske matpakker er både bejublet og utskjelt – og populariteten ser ikke ut til å dale. Å ha tilgang til mat på farten, der det ikke alltid er en butikk eller kantine i nærheten, er nærmest noe vi nordmenn er flasket opp med.
Men matpakker kan jo være så mangt. Det kan være den svette gulostskiva med tørre kanter, eller det kan være en fristende kyllingsandwich med salat, avokado og koriander. Vi er ikke i tvil om hvilken vi hadde valgt!
Matpakkehacks x 13
I filmen nedenfor finner du våre beste matpakketips eller såkalte matpakkehacks, som vi har laget sammen med våre kolleger i MatPrat.
Matpakker for de med dårlig tid
For mange er det viktig at det går raskt å lage matpakken om morgenen. Minuttene er dyrebare når man skal rekke jobb eller skole, og kanskje lå noen minutter for lenge i senga.
Samtidig blir man jo også fort lei om man hver eneste dag har den nøyaktig samme matpakken med seg, fordi man ikke hadde noe tid til å pønske ut en mer fancy måte å lage matpakken på.
Vårt beste stalltips for de med dårlig tid, som har en klar påleggsfavoritt – men som ikke har allverdens tid om morgenen, er å variere litt på tilbehøret.
Vi tok tiden: Det tar faktisk bare ett minutt å gjøre om den trauste skiva til et lekkert smørbrød.
Ta for eksempel de som elsker leverpostei. Varierer man med tilbehør som purre, sprøstekt bacon, rødbet eller slangeagurk, trenger ikke matpakken å se helt lik ut hver dag.
Eller de som foretrekker ost: Her er den klassiske paprikaen et selvsagt tilbehør, men også kaviar er en populær favoritt sammen med gulosten.
Man kan også oppnå rask og god variasjon ved å bytte ut smøret på brødskiven. For eksempel er pesto en god erstatning, enten sammen med kalkunpålegg eller med tomat og mozzarella. Kjøttpålegg som skinke og salami smaker også veldig godt sammen med sennep. Dessuten er kremost et godt alternativ til smør – enten sammen med røkelaks, appelsin eller druer.
Slik kan man med ganske få sekunder gi den gode, gamle matpakken nytt liv.
Matpakker for de helt uten tid
Noen ganger er det heller ikke nok med en rask matpakke. Dersom man skulle ha vært ute av døra for fem minutter siden, er det ikke engang tid til å smøre smør på skiva.
Her er løsningen småbakst med innbakt pålegg. Genialt å fiske ut av fryseren når man må ha med seg noe i fart! Innen lunsjtid er maten ferdig tint, og man kan nyte lunsj med nybakt smak.
Noen forslag: Brødhjerter med ost, purre og skinke, grove fylte horn, tacomuffins, boy stuffings, pacchetto eller pestosnurrer.
Matpakker for de som vil gjøre seg ekstra flid
Og så har vi de dagene du har ekstra god tid, da. Når du har lyst å lage en instagramvennlig matpakke som høster anerkjennende blikk rundt lunsjbordet.
Da kan du for eksempel trå til med en blings med grillede grønnsaker og hummus, en fiskeburger med coleslaw eller brødspyd med ost, skinke og urteaioli.
Et annet alternativ er å mekke sammen en salat med mettende gryn som nistemat. Vi kan for eksempel friste med en oppskrift på klassisk byggrynssalat, en lun kyllingsalat med hel hvete og en byggrynsalat med fetaost og mynte.
Lytt til erfarne matpakkesmørere
Med enkle grep kan hvem som helst få til en fristende nistemat på selv den travleste morgen. Torunn Nordbø har lang og rik erfaring som matpakkesmører, både som mor, men også som mormor. Her deler matpakkeeksperten sine 13 beste matpakketips som matpakkesmører. Hvis du er lei av den samme matpakken hver dag, så kan du også hente inspirasjon fra våre 20 tips til matpakker. Kanskje er din nye favoritt på vår topp-20-liste?
Nedenfor har vi samlet noen av de mange oppskriftene vi har til matpakkeinspirasjon. Sjekk også søket på matpakker i oppskriftsdatabasen vår dersom du vil ha enda flere tips!