Biscotti med mandler og sjokolade
Ber du om biscotti i Italia vil du nok ikke alltid få slike. Biscotti er navnet brukt utenfor Italia, og betyr kjeks på italiensk. De fleste italienere kjenner nok disse som cantucci eller biscotti di Prato.
Ingredienser
50 g mandler
30 g hakket mørk sjokolade
250 g hvetemel
150 g sukker
¼ ss bakepulver
¼ ts vaniljesukker
¼ ts salt
2 egg
1 eggeplomme
50 g smør, i terninger, romtemperert
½ ss revet skall av en økologisk sitron (skrubb godt under varmt vann først hvis sitronen ikke er økologisk)
1 ss sitronsaft
slik gjør du
Vis ingredienser
Sitron er ikke noe man tradisjonelt vil tilsette i biscotti. Ikke sjokolade heller... Men så godt da! Du kan fint bytte ut mandlene og sjokoladen med noe annet, som for eksempel pinjekjerner, makadamianøtter, tørket frukt eller bær. Prøv deg frem.
Slik gjør du
- Legg mandlene på en bakeplate og stek dem i ovnen på 200 ºC i rundt åtte minutter, til de er sprø. La mandlene avkjøles til romtemperatur mens du lager deigen.
- La stekeovnen stå på. Legg bakepapir på en bakeplate.
- Bruk gjerne kjøkkenmaskin med eltekrok til deigen. Bland hvetemel, sukker, bakepulver, vaniljesukker og salt i bakebollen.
- Rør inn eggene, ett om gangen, og tilsett eggeplommen. Rør inn det myke smøret, sitronsaft og sitronskall.
- Hakk mandlene grovt, og tilsett de hakkede mandlene sammen med den hakkede sjokoladen i deigen.
- Del deigen i fire like deler, og trill deigen til avlange pølser, cirka fem centimeter tykke, og legg dem på bakeplatene med bakepapir.
- Stek dem midt i ovnen ved 200 ºC i cirka 30 minutter. Ta ut biscottiene og la dem avkjøles litt på bakeplaten før de skjæres i skiver med en skarp brødkniv.
- Senk temperaturen i stekeovnen til 150 ºC.
- La biscottiskivene stå på bakeplaten slik de står etter skjæringen. Om du vil ha dem helt tørre, slik at de kan oppbevares lengre, legger du en og en kake på bakepapir på bakeplaten med snittflaten ned. For begge måter stek dem i ca fem minutter til.
- Avkjøl på rist og oppbevar kjeksene i en tørr og lufttett boks.