Ripsgelé
Ripsgelé er ikke bare for tilbehør til viltgryta, den smaker vel så godt på brødskiva. Og enda bedre når du lager den selv.
Ingredienser
2-3 kg rips (1 ½ l ripssaft)
1 dl vann
750 gram sukker
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Ha rips i en stor kjele med ca. 1 dl vann og kok sakte opp. La småkoke i ca. 15 minutter.
- Sil det hele gjennom en bærsil over en bolle, slik at saften renner ut. Det tar mellom 30-60 minutter. Ikke vri eller press gjennom saften, da blir den grumsete.
- Ha ripssaft og sukker i en stor kjele på svak varme. Rør til sukkeret er løst opp. Kok opp blandingen og la det småkoke under omrøring i 15-20 minutter. Det er viktig å fjerne skum på geléen underveis med en skje eller hulløse. I starten, skummer det mye og koker fort over. Koketiden avhenger av hvor mye pektin det er i bærene.
Tips: Geleen er ferdig når en tar en teskje og lar saften dryppe ned i kjelen og den siste dråpen er seig og henger igjen på skjeen
- Fyll på sterile glass. La syltetøyglassene stå på kjøkkenbenken natten over for å kjøles ned til romtemperatur. Oppbevares mørkt og kjølig.
- Spis ripsgelé på brødskiva eller ha på et deilig viltsmørbrød.