Hvor lang tid tar det? Baking over to dager
Hvor vanskelig er det? vanskelig
Hvor grov blir baksten? Grov
Hvor mye bakst blir dette? 2 små brød eller 1 stort
Hvor lang tid tar det? Baking over to dager
Hvor vanskelig er det? vanskelig
Hvor grov blir baksten? Grov
Hvor mye bakst blir dette? 2 små brød eller 1 stort

Grovt surdeigsbrød med havre

Et grovt surdeigsbrød med god smak av havre. Herlig brød både til frokost og matpakker.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Slik gjør du

  • Bland mel, gryn, surdeig og vann  i en bakebolle og elt i en kjøkkenmaskin til deigen har samlet seg. La deigen hvile i bakebollen i 20 – 30 minutter.

  • Tilsett salt og elt deigen på lav hastighet i 10 minutter. Øk så farten og elt videre til deigen slipper bollen, i 2 til 5 minutter.

  • Dekk bakebollen med et klede eller et lokk. La deigen heve i cirka tre timer. En gang i timen trekker du i deigen og folder den delen du trekker i over resten av deigen. Bruk gjerne en bakeskrape.

  • Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i to emner. Trekk og fold hvert deigemne over seg selv fire ganger. La deigen hvile 20 – 30 minutter på bakebordet.

  • Form til to brød. Legg brødene med «sømsiden» opp i to hevekurver som er melet og med et lag havregryn i bunnen. 

  • Dekk hevekurven med et klede og sett den kaldt, gjerne i kjøleskapet. La deigen heve til neste dag, eller minst 10 timer. Deigen skal ha hevet seg ganske tydelig på denne tiden.

  • Sett inn en bakestein på en rist eller en stekeplate på nest nederste rille, og en langpanne på nederste rille i stekeovnen, og sett den på 250 °C.

  • Når ovnen er varm tar du hevekurvene ut av kjøleskapet og hvelver brødet over på en plate eller fjel med bakepapir.

  • Overfør brødet med bakepapir over på den varme bakesteinen eller stekeplaten og senk temperaturen til 240 °C. Hell 1-2 dl varmt vann i langpannen under brødet og lukk døren fort slik at dampen holder seg inne i ovnen.

  • Etter 10 minutter slipper du dampen ut av stekeovnen og senker temperaturen til 220 °C. Stek surdeigsbrødet i ytterligere 20 minutter til det er ferdig stekt. Legg et bakepapir over brødet underveis om du synes det blir for mye stekt.

     

  • Avkjøl surdeigsbrødet på rist.

     

     

Finn mer om samme tema:

3.6 / 5
51 stemmer