Helkornbrød av bygg
Helkornbrød av bygg, byggmel, hvetemel, kefir og gresskarkjerner er deilig og sunt, middels grovt brød med passe tyggemotstand.
Ingredienser
Fordeig:
5 dl vann , 37ºC
200 g bygg, helkorn (byggryn)
200 g byggmel
Hoveddeig:
3 dl vann , 37ºC
1 dl kefir
50 g rapsolje
700 g hvetemel
200 g gresskarkjerner, eller solsikkefrø
2 ts salt
1 pk gjær
1 dl gresskarkjerner eller solsikkefrø til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Fordeig: Rør vann, helkorn og byggmel godt sammen. La stå på benken ca. 1/2 dag.
- Hoveddeig: Rør inn vann, kefir, olje, hvetemel, tørrgjær og salt. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Mot slutten av eltetiden elter du forsiktig inn gresskarkjernene. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen. Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.
- Pensle formene. Ha deigen ut på et lett melet bakebord og del den i tre like store emner. Form avlange brød som du plasserer i smurte 1,5-liters brødformer. Dryss gresskarkjerner over, og la etterheve til nesten dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Stek brødene på nederste rille i ovnen i ca. 40 minutter på 220°C. Ta brødene ut av formen, og avkjøl på rist.