Julebrød med marsipan
Julebrød med marsipan er en ny vri på julekake med rosiner. Bak med kaldhev over natten, og tilsett både kefir og marsipan i deigen. Det gir ekstra god smak til jul.
Ingredienser
Fordeig:
1 g fersk gjær (på størrelse med en liten ert)
50 g iskaldt vann
50 g hvetemel
Hoveddeig:
170 g kaldt skummet kulturmelk
1 eggeplomme
350 g hvetemel
65 g sukker
4 g salt
4 g malt kardemomme
32 g fersk gjær
110 g romtemperert smør
240 g rosiner
160 g marsipan
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Dag 1, fordeig: Bland alle ingrediensene til fordeigen godt sammen, dekk med plast og la stå i romtemperatur til neste dag.
Skal du bake sent neste dag kan du sette fordeigen kaldt fra morgenen av.
- Dag 2, hoveddeig: Bland alle ingrediensene utenom smør, rosiner og marsipan med fordeigen fra dagen før. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Mot slutten av eltetiden tilsetter du det romtempererte smøret litt etter litt. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen. Helt til slutt tilsetter du rosinene og marsipanen i terninger. Elt forsiktig inn.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. 75 minutter.
- Del deigen i to like store emner, og form emnene til runde brød. Legg brødene på en stekeplate med bakepapir. Dekk med plast eller et klede og la heve til nesten dobbel størrelse.
- Pensle med egg og stek på 175 °C i ca. 30 minutter.
Oppskriften er laget av Erlend Løken Volden
>> Som gjærbakst til jul anbefaler vi også vørterbrød, klassisk julebrød eller raskt julebrød.