Vørterbrød – Vørterkake
Vørterbrød med smør er nydelig julemat. Server gjerne med geitost og en kopp kakao. Mmm...
Ingredienser
Fordeig:
1 pk gjær
1 flaske (0,33 l) vørterøl
1 ts salt
400 g hvetemel
Hoveddeig:
4 ss mørk sirup
2 dl lunken melk
400 g siktet rugmel
90 g sukker
1 ts malt nellik
1 ts malt anis
1 dl rosiner
Pensling:
1 dl vann
1 ts potetmel
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Fordeig: Rør gjæren ut i romtemperert vørterøl. Tilsett salt og siktet hvetemel til en løs deig. La heve i ca. 30 minutter.
Legg gjerne rosinene i vann mens fordeigen hviler slik at de ikke suger ekstra væske fra deigen.
- Hoveddeig: Rør sirupen ut i varm melk. Avkjøl til ca. 37 °C.
- Tilsett sirup/melkeblandingen og resten av ingrediensene utenom rosinene i samme bolle som fordeigen. Elt til deigen er fast, smidig og slipper kanten av bakebollen. Dekk med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse.
- Elt deigen en gang til og tilsett rosiner. Del deigen i to eller tre like store emner, som du former til avlange eller runde vørterbrød. Tilsett om nødvendig litt mer mel slik at de holder formen og ikke siger utover.
- Legg vørterbrødene på en stekeplate kledd med bakepapir. Dekk med plast eller et klede, og etterhev i 30 minutter.
- Pensle med lunkent vann. Vørterbrødene stekes midt i ovnen på 180 °C i 45 – 50 min. Pass stekingen godt slik at brødene ikke blir for mørke. Reguler eventuelt temperaturen noe ned mot slutten av steketiden eller dekk brødene med et bakepapir. Avkjøl på rist.
For å få en blank overflate: Kok opp 1 dl vann tilsatt 1 ts potetmel. Pensle overflaten på vørterbrødene i det de skal ut av ovnen. La dem gjerne få stå litt med åpen dør slik at skorpen tørker igjen.
>> Dårlig tid? Lag et raskt julebrød isteden.