Kylling i brioche
Kylling i en herlig myk brioche! Kjøkkensjef Lisbeth hos Søstrene Karlsen i Trondheim har tatt brød til middag til et skikkelig digg nivå.
Ingredienser
Brioche
100 g smør
3 egg
300 g hvetemel
40 g sukker
1 ts havsalt
½ pk gjær
Egg til pensling
Sesamfrø til pynt
Fyll til brioche
2 kyllingfileter
1 fedd hvitløk
½ ts chiliflak
Nøytral olje til steking
Majonessaus til kyllingrøre
150 g majones
½ ss finkuttet ingefær
½ rød chili, finkuttet
2 vårløk, skåret tynt
1 ts srirachasaus, eller en annen chilisaus
Skall fra 1 lime og saft fra ½ lime
Salt etter smak
Råkost med SomTam-dressing
¼ rødkål
1 stor gulrot
½ agurk
3 ss ristede peanøtter
1 ss sesamfrø
4 røde chili med eller uten sten (med sten gjør at den blir sterkere, uten er også godt)
1 lite fedd hvitløk
5 ss palmesukker eller demerarasukker (vanlig sukker funker også)
4 ss tamarindsaus, kan erstattes med 3 ss limesaft og 3 ss brunt sukker
4 ss limesaft
4 ss fishsauce
Ekstra dressing
1 boks kesam
3 ss frisk koriander (finkuttet)
¼ ts salt
½ ss sukker
Saften av en halv lime
slik gjør du
Vis ingredienser
Tipset fra Lisbeth er at alle elementene i oppskriften kan lages på forhånd. Om du også ønsker å lage retten rask, kan du kjøpe gode briocheboller hos bakeren og bruke ferdiggrillet kylling. God middag!
Slik gjør du
- Skjær smøret i små terninger og la det bli mykt i romtemperatur.
- Bland alle ingrediensene bortsett fra smøret i en bakebolle. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen slipper kanten på bollen, tilsettes smøret som er skåret i terninger. Elt til smøret har blandet seg helt inn i deigen.
- Dekk bakebollen med plast, og la den heve til dobbel størrelse, 1-2 timer. Eller la deigen heve i kjøleskapet over natten.
- Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i 8-10 like store emner. Rull emnene til pølser med samme lengde som du ønsker de ferdige pølsebrødene, men tynnere. Legg pølsebrødene på stekeplate med bakepapir og trykk dem litt flate.
- Dekk pølsebrødene med plast eller klede og la dem heve til dobbel størrelse.
- Pensle med egg og strø sesamfrø på toppen.
- Stek pølsebrødene midt i ovnen ved 200°C i 8 – 10 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.
- Stek kyllingfiletene på begge sider i varm panne til de har fått farge. Legg dem i en ildfast form og stek ferdig i ovnen på 180 °C i cirka 6 minutter. Er det veldig store fileter trenger de litt lengre tid. Avkjøl.
Kylling i brioche kan også lages med ferdiggrillet kylling.
- Bland sammen ingrediensene til majonessausen.
- Riv eller skjær opp kyllingfiletene og bland med majonessausen.
- Finsnitt rødkål og lag tynne strimler av gulrot og agurk ved hjelp av en ostehøvel eller en mandolin.
- Kjør alle ingrediensene sammen på blender eller med stavmikser.
- For kesam-dressingen, bland alle ingrediensene sammen. Smak til med salt og la stå litt så sukkeret får løst seg opp før du eventuelt tilsetter mer.
- Brødene varmes litt i ovnen før de snittes på langs på toppen. Legg litt kyllingrøre i og pynt eventuelt med friske urter eller finkuttet vårløk.
- Vend Somtam-dressingen i råkosten og strø over peanøtter og sesamfrø. Denne salaten serveres ved siden av kylling i brioche. Ekstra dressing for deg som vil ha litt ekstra.