Landbrød
Landbrød er et luftig og godt brød som passer godt både i matpakka og til en sandwich. Med grov rug, fin hvete, havrekli og sirup er det et sunt alternativ.
Ingredienser
1 kg hvetemel
200 g siktet rugmel
200 g sammalt rug, grov
400 g sammalt hvete, fin
50 g havrekli
56 g mørk sirup (0,4 dl)
1 ts salt
50 g smør eller olivenolje
1.2 l vann
½ pk gjær
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Dag 1: Bland alt det tørre i en stor bolle eller annet som passer til formålet.
- Varm smør eller olje, sirup og vann til 37 °C og rør ut gjæren i litt av væsken. Hell all væsken opp i melblandingen og elt godt. Tilsett litt mer lunkent vann dersom deigen virker for fast.
Om du ønsker et mindre søtt brød kan du redusere mengden sirup eller bake helt uten.
- Strø litt mel over deigen og dekk den med plast eller et klede, og la deigen stå kjølig natten over.
- Dag 2: Ta deigen ut på bakebordet og del den i fire like store emner. Arbeid emnene godt og sett dem til etterheving i 30-45 minutter.
- Strø hvetemel over brødene og snitt dem på tvers med en skarp kniv. Stekes midt i ovnen ved 225 °C i 30–40 minutter. Avkjøl på rist.
Prøv italiensk loff hvis du vil ha et enda luftigere og lysere brød.