Oselias honningkake
Ingredienser
Deig:
Topping:
Oselia Osuldsen var tjenestepike og etterhvert husjomfru hos familien Eyde i Arendal i perioden 1870 - 1885. Oselia etterlot seg en håndskrevet oppskriftssamling med nærmere 300 oppskrifter av disse var 120 desserter eller annet søtt. Krydder og mange andre eksotiske råvarer kom til Arendal sjøveien.
Aust-Agder museum og arkiv har laget en kokebok med et utvalg fra Oselias samling. Kokeboken gir oss oppskrifter på 1800-tallsmat, og også et innblikk i borgerskapets liv i "Nordens Venedig".
I Oselias oppskrifter finner vi sukker som ingrediens i nesten alle. Deretter er det sukat, korinter og rosiner som er mest brukt. Honning er derimot mindre brukt.
Det var ikke før ca. 1850 at bedre utstyr for birøkt ble tilvirket og spredt rundt i Europa. I 1884 ble Den norske Biavlsforening (forløperen til Norges Birøkterlag) stiftet. Det førte til stort oppsving for honningproduksjonen.
Slik gjør du
- Pisk egg, sukker og honning til eggedosis.
- Bland bakepulver, pepper og ingefær i melet.
- Sikt melblandingen og vend det forsiktig inn i eggedosisen.
- Hell røren i en smurt springform på 24 cm.
- Stek honningkaken nederst i ovnen ved 175 °C i cirka 40 minutter. Avkjøl på rist.
- Dryss over tørkede frukter, hakkede pistasjnøtter og biter av mørk sjokolade.
Kilde: Oselias kokebok, Aust-Agder museum og arkiv
Lyst til å bake mer med honning?
Sjekk oppskriftene på vår honningkake og kuvertbrød med honning.