Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? 20 minutter
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor mye bakst blir dette? 4 porsjoner
Hvor lang tid tar det? 20 minutter
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor mye bakst blir dette? 4 porsjoner

Smørgrøt fra Suldal

Smørgrøt fra Suldal er tradisjonskost som ble brukt til barselkvinner, barnedåp, bryllup og andre høytider. Du lager den av smør, melk og semulegryn toppet med sukker og rosiner.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Slik gjør du

  • Smørgrøt som «skyter»: Kok opp smør og melk i en kjele. Ha i semulegrynene og kok i vel 15 minutter. 
  • Sikt i hvetemelet og kok videre i 10 minutter. Ha i litt salt. Server smørgrøten med sukker og rosiner.
    Vanligvis vil smørgrøten ”skyte”, det vil si at fettet pipler fram og flyter oppå grøten. Tidligere kokte en ofte grøten dagen før den skulle spises. Kjelen ble satt kaldt, og grøten ble varmet forsiktig opp neste dag. Da var det lett å få den til å «skyte».
  • Smørgrøt som ikke «skyter»: Varm opp en liten klatt smør i en kjele. Ha i melken, og varm forsiktig opp. Bland mel og semulegryn i en bolle, trekk gryta helt bort fra varmen, dryss på melblandingen og rør hele tiden.
  • Sett gryten over middels varme og kok rolig opp under stadig omrøring. La det småkoke i 10-15 minutter. Trekk kjelen til side og rør inn smør og salt. Server smørgrøten med sukker og rosiner.
    Oppskriften er fra ”Et på kjøkkenet i Rogaland”, Wigestrand Forlag 2002

    Glad i grøt? Prøv også byggrynsgrøt og fullkornsgrøt.

Finn mer om samme tema:

4.3 / 5
12 stemmer