Surdeigsbrikser
Surdeigsbrikser tar litt tid å lage, men ikke la deg skremme av den grunn! Resultatet blir fantastiske surdeigsbriks. Ekstra gode til helgefrokosten eller ostekvelden.
Ingredienser
6 dl kaldt vann
500 g hvetemel
375 g sammalt hvete, fin
325 g grov surdeig, bakeklar
100 g gresskarkjerner
100 g solsikkekjerner
15 g maltekstrakt
20 g rapsolje
18 g salt
Vann til å pensle med og gresskarkjerner til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Bland alle ingrediensene i en bakebolle, og elt deigen i en kjøkkenmaskin på sakte fart i 10 minutter. Øk så farten og elt videre til deigen slipper bollen, 2-5 minutter.
- Smør en vid bolle med olje, og legg i deigen. Dekk bollen med plast, og la deigen hvile i 4 timer. Fold deigen forsiktig sammen et par ganger underveis. Ikke rør deigen den siste timen.
- Ta deigen forsiktig ut på et lett melet bakebord, og strø litt mel oppå. Trykk eller kjevle deigen forsiktig utover så du får en flat leiv på ca. 25 x 25 cm. Børst av melet, og pensle deigen med vann. Dryss over gresskarkjerner. Del deigen i ca. 25 firkanter med et pizzahjul, og sett de på en stekeplate med bakepapir.
- Dekk briksene med plast eller et klede, og etterhev til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Forvarm ovnen til 250 °C. Sett stekeplaten med briksene midt i ovnen og senk temperaturen til 220 °C. Stek briksene i ca. 15 minutter, eller til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.
Glad i surdeig? Prøv også å bake fint surdeigsbrød.