Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? fem dager
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor mye bakst blir dette? 225 gram surdeig
Hvor lang tid tar det? fem dager
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor mye bakst blir dette? 225 gram surdeig

Surdeig

Surdeig lager du ikke på et blunk, men brød bakt med det smaker desto bedre! Her gir vi deg oppskriften og en innføring i hvordan surdeig lages.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Du vasker sikkert alltid hendene før du begynner med hjemmebakst, men denne gangen er det spesielt viktig. Surdeig er nemlig følsom for påvirkning fra andre bakteriefloraer, og disse kan lett ødelegge surdeigskulturen. Vær derfor ekstra omhyggelig med å vaske deg på hendene og å bruke helt rent bakeutstyr når du skal jobbe med en surdeigskultur.

Belønningen er gode bakverk med knasende herlig skorpe og fantastisk smak. Husk at dersom surdeigen blir tatt godt vare på kan den leve i mange år.

Har du lyst på mer kunnskap før du setter i gang, anbefaler vi både å lese gjennom vår store samleside om surdeig og våre beste tips om hvordan du lykkes med surdeigen.

Slik gjør du

 

  •  Dag 1: Varm vannet til ca 30 °C, og bland det med melet. Dekk bollen med plast og la den stå i romtemperatur til neste dag.
  • Dag 2: Varm vannet til ca 30 °C, og bland det med melet, og deig fra dag 1. Dekk med plast og la deigen stå i romtemperatur til neste dag.
  • Dag 3: Nå skal du se at deigen har begynt å gjære. Hvis deigen ikke har begynt å heve, har noe gått galt og du må begynne om igjen fra dag 1. Dersom det er en reaksjon i deigen, fortsett slik; Bruk kaldt vann og bland alt sammen. Dekk bollen med plast og la den stå i romtemperatur til neste dag.
  • Dag 4: Bruk kaldt vann og bland alt sammen. Dekk med plast og sett deigen på det varmeste stedet i kjøleskapet til neste dag. Nå har du en surdeig.
  • Dag 5: Bruk surdeigen til å bake ulike surdeigsbrød eller surdeigsrundstykker, grove eller fine.

     

Tips

  1. Legg plasten helt ned på deigen slik at det ikke blir snerk på den.
  2. Oppbevar den ferdige surdeigen i et syltetøyglass med hull i lokket (for å tilføre luft til surdeigen) i kjøleskapet.
  3. Når surdeigen skal brukes, lar du alltid 100 gram bli igjen i glasset. Dagen før bakedagen gjentar du så framgangsmåten for dag 4 i oppskriften for å lage surdeig. Trenger du mer enn 225 g surdeig for å bake tilsetter du mer vann og mel i forholdet 50:50 til ønsket mengde.
  4. Surdeig skal helst brukes minst en gang i måneden. Hvis man ikke skal bake på noen uker, kan man gi surdeigen «mat» i form av litt sammalt rug fin og litt ekstra vann hver uke. Vi anbefaler 50 gram mel og 50 gram vann til matingen.
  5. Du må sørge for å ha god tid når du skal bake med surdeig. Hevetiden avhenger av hvor mye liv det er i surdeigen og hva temperaturen er.

Sist oppdatert: 04. april 2020

Finn mer om samme tema:

3.3 / 5
302 stemmer