Surdeig med eple
Surdeig med eple og rug er lurt å ha i kjøleskapet slik at du kan du bake saftige surdeigsbrød eller annen surdeigsbakst når du vil. Bruk gjerne økologisk mel til denne oppskriften.
Ingredienser
Dag 1:
1 ½ dl fingervarmt vann
100 g sammalt rug, fin
½ revet eple
Dag 3:
1 ½ dl vann
100 g sammalt rug, fin
slik gjør du
Ingredienser
Slik gjør du
- Dag 1: Vask eplet, og riv det med skallet på et grovt rivjern. Bland fingervarmt vann, mel og revet eple i et glass med tett lokk. La blandingen stå på kjøkkenbenken til neste dag.
- Dag 2: Åpne glasset og rør en gang. Ha på lokket igjen og la glasset stå enda et døgn på kjøkkenbenken.
- Dag 3: Nå skal det ha startet å boble svakt i surdeigen din, og den begynner å heve. Bland vann og mel med surdeigen i glasset. Ha på lokket og la blandingen stå på kjøkkenbenken til neste dag.
- Dag 4: Nå skal det være godt med bobler i glasset, og surdeigen skal lukte friskt (litt som kefir eller kulturmelk) og smake syrlig. Hvis den ikke bobler så mye kan du gjenta steg 3. Bland inn vann og rugmel igjen og la blandingen stå enda et døgn. Nå har du en ferdig surdeig klar til baking, men for å lykkes 100% med baking med surdeig bør en surdeig få lov til å ble sterkere igjennom minst en uke i kjøleskap.
Oppbevar den ferdige surdeigen i kjøleskapet. Mat surdeigen din med 1 ss rugmel og 1 ss vann en gang i uken for å holde den i live.
Les også: Slik lykkes du med surdeigen.
Surdeig med eple kan for eksempel brukes i surdeigsbrikser.