Surdeig med eple
Surdeig med eple er lurt å ha i kjøleskapet slik at du kan du bake saftige surdeigsbrød eller annen surdeigsbakst når du vil. Bruk gjerne økologisk mel til denne oppskriften.
Ingredienser
Dag 1:
½ revet eple
1 ½ dl fingervarmt vann
100 g sammalt rug, fin
Dag 3:
1 ½ dl vann
100 g sammalt rug, fin
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Dag 1: Vask eplet, og riv det med skallet på et grovt rivjern.
- Bland fingervarmt vann, mel og revet eple i et glass med tett lokk. La blandingen stå på kjøkkenbenken til neste dag.
- Dag 2: Åpne glasset og rør en gang. Ha på lokket igjen og la glasset stå enda et døgn på kjøkkenbenken.
- Dag 3: Nå skal det ha startet å boble svakt i surdeigen din, og den begynner å heve. Bland vann og mel med surdeigen i glasset. Ha på lokket og la blandingen stå på kjøkkenbenken til neste dag.
- Dag 4: Nå skal det være godt med bobler i glasset, og surdeigen skal lukte friskt (litt som kefir eller kulturmelk) og smake syrlig.
- Hvis den ikke bobler så mye kan du gjenta steg 3. Bland inn vann og rugmel igjen og la blandingen stå enda et døgn.
- Nå har du en ferdig surdeig klar til baking, men for å lykkes 100% med baking med surdeig bør en surdeig få lov til å ble sterkere igjennom minst en uke i kjøleskap.
Oppbevar den ferdige surdeigen i kjøleskapet. Mat surdeigen din med 1 ss rugmel og 1 ss vann en gang i uken for å holde den i live.
Les også: Slik lykkes du med surdeigen.
Surdeig med eple kan for eksempel brukes i surdeigsbrikser.