Vegansk julemat – en helgrønn julemeny
Jula skal kanskje helst være hvit. For mange av oss blir det ikke helt den samme julestemninga med grønn jul, men da snakker vi selvsagt om juleværet og naturen, og ikke fargen på middagsvalgene.
For maten, den kan gjerne være grønn. Skal du spise vegetarisk eller vegansk julemat, eller er du bare litt nysgjerrig på en grønn julemeny, her følger våre beste oppskrifter.
Vegansk julemat: Forretter
Til velkomst kan vi friste med brødhjerter smurt med rødbetehummus. Som alternativt kan serveres sammen med peprede brødpinner eller friske grønnsaker skåret i staver.
Salat med brød og tomater eller en vintersalat med spinat og krydrede nøtter gir en frisk inngang på måltidet. Om du heller ønsker en varm start er både byggotto med søtpotet og gresskarsuppe med byggryn smakfulle og varmende forretter til kalde vinterdager.
Kuvertbrød hører til i en festmiddag, og da også til den veganske julematen. Disse julerøde rundstykkene med rødbeter og nøtter er nydelige.
Vegansk julemat – hovedretter
Hovedretten skal være skikkelig wow under julemiddagene. Vegansk nøttestek med bygg og tranebær er saftig og smakfull, og et godt grønt alternativ til både juleskinke, ribbe eller stek. Server med vegisterkaker, kokte poteter og rødkål.
Fylt flaskegresskar blir fort julens lekreste rett. Med grønnsaker, nøtter og bygg er den en fryd for både øye og gane.
Eller hva med en kjøttfri variant av Biff Wellington? Denne veganpaien med søtpotet ser flott ut på middagsbordet og kan gjerne serveres som julemiddag.
Julegrøt
Både grøt og topping kan lages helt plantebasert! Hva med denne herlige byggrynsgrøten med mandelsmør og lønnesirup?
Vegansk kakebord
De tradisjonelle julekakene er som oftest vegetariske, og kan enkelt gjøres veganske ved å bruke plantebaserte erstatninger for meieriprodukter og egg. Denne oppskriften på pepperkaker er allerede vegansk.
Til kaffen kan vi også friste med noen deilige raw kuler med kokos og salt.
Som også kan bli fin pynt på en raw sjokoladekake med tre lag.
Fruktsalater i friske farger egner seg også veldig godt som veganske festdesserter.