Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? 2 - 3 timer
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor mye bakst blir dette? 6 porsjoner
Hvor lang tid tar det? 2 - 3 timer
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor mye bakst blir dette? 6 porsjoner

Fylt flaskegresskar med bygg

Fylt flaskegresskar med bygg- og grønnsaker er kanskje julens lekreste rett. Festretten blir særlig populær blant veganere.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Fyllet i gresskaret kan varieres på mange måter ved endre urter, nøtter og grønnsaker. Pass på at fyllet ikke inneholder for mye fuktighet. Da vil det bli vanskelig å holde på fasongen.

Slik gjør du

 • Forvarm stekeovnen til 180 °C.

 • Del et flaskegresskar i to på langs og fjern frøene. Legg halvdelene på et bakepapirkledd stekebrett med snittflaten opp. Pensle med olivenolje.

 • Sett brettet i stekeovnen og bak gresskaret i ca. 1 time. Et ferdig fylt flaskegresskar med bygg skal være mørt, men fortsatt holde fasongen. Avkjøl gresskaret til det er kjølig nok til å håndteres.

  Baketiden er avhengig av størrelsen på flaskegresskaret. Det bør ikke bake for lenge, da blir det for mykt. Husk det skal tilbake i stekeovnen en gang til.
 • Finhakk gulrøtter, stangselleri, løk og hvitløk til fyllet mens gresskaret steker.

 • Varm olivenolje i en sauteringspanne eller vid kjele. Fres grønnsakene i kjelen til de er byke og blanke med begynnende farge. Tilsett bygg og grønnsaksbuljong og kok opp. Senk varmen litt og la byggrisen koke til den har absorbert all væske. Rør om av og til.

 • Bruk en skje til å grave ut gresskarkjøttet. La det være igjen omtrent en centimeter kjøtt innenfor skinnet. Hakk gresskarkjøttet.

 • Vend inn hakket gresskarkjøtt sammen med hakkede valnøtter, tranebær og urter med byggfyllet. Smak til med salt og kvernet pepper.

 • Fyll gresskaret ved å fylle hver halvdel av gresskaret med så mye av byggblandingen som mulig. Pakk fyllet godt sammen. Legg den ene halvdelen oppå den andre og bruk hyssing til å binde dem sammen. Få gjerne hjelp av et par ekstra hender.

  Gresskaret kan forberedes i god tid fram til dette punktet. Pakk det stramt inn i folie og legg det i kjøleskap i inntil 3 dager før det skal serveres.
 • Legg gresskaret i en ildfast form og pensle hele overflaten med olivenolje. Plasser formen midt i ovnen på 180 °C i 20-35 minutter, til det er helt gjennomvarmt.

 • Løft gresskaret forsiktig over på et serveringsfat og la det hvile et par minutter før servering. Skjær det forsiktig i ca. 2 cm tykke skiver. Skivene har lett for å falle fra hverandre, så det kan være lurt å bruke en kakespade når de skal flyttes over på en tallerken.

 • Fylt flaskegresskar med bygg serveres gjerne med en frisk salat og din favorittsaus.

Oppskriften er fra MatPrat.

Finn mer om samme tema:

4.6 / 5
5 stemmer