Nøttestek med pistasj og tranebær
Nøttestek er et supert vegansk alternativ til den tradisjonelle julematen. Denne har masse gode smaker av urter og sopp, og er så god at også kjøtteterne vil like den!
Ingredienser
30 g tørket steinsopp eller annen tørket sopp
2 rødløk
2 stilker stangselleri
2 ss olje
2 båter hvitløk
150 g perlebygg
1 dl hvitvin
5 dl grønnsakbuljong (utblandet)
200 g aromasopp
100 g mandler
100 g pistasjnøtter
50 g smuldret brød
125 g vegansk ost (velg en ost med mye smak)
1 rød chili
revet skall av 1 sitron
2 ss friske urter (f.eks. rosmarin, timian, salvie og/eller persille)
200 g tranebær
2 ss sukker
1 ts salt
½ ts kvernet pepper
slik gjør du
Vis ingredienser
Forbered nøttesteken dagen før, og sett den inn i ovnen 75 minutter før middagen skal serveres.
Slik gjør du
- Bløtlegg tørket sopp i litt kokende vann. Sett til side.
- Finhakk rødløk, stangselleri og hvitløk.
- Varm en vid kjele med litt olje og fres løk og selleri til det er mykt og blank. Ha i hvitløk og la den frese med i ett minutt.
- Tilsett bygg og la den frese med til den begynner å «poppe». Hell i hvitvin og la den koke helt inn i risen.
- La den bløtlagte soppen renne av seg i en sil og hakk den grovt. Rør soppen inn i risen. Varm grønnsaksbuljongen og tilsett i risen litt etter litt, mens du rører godt mellom hver gang. Fortsett å spe til byggottoen er kremete og byggkornene er al dente (fortsatt har litt tyggemotstand). Ha byggottoen i en arbeidsbolle og avkjøl helt.
- Skjær soppen i skiver. Varm en stekepanne og fres soppen i litt olivenolje.
- Krydre med salt og pepper. Hell soppen over i byggottoen og avkjøl.
Rist mandler og pistasjnøtter i en tørr stekepanne, og knus dem grovt. - Bland nøttene, smuldret brød, revet ost, finhakket chili, revet sitronskall, egg og finhakkede urter inn i byggottoen. Smak til med salt og pepper.
- Ha tranebær og sukker i en liten kjele og kok opp. Rør godt og la alt koke kraftig i 2-3 minutter, til sukkeret er oppløst og bærene har syltet seg.
- Smør en form og fordel tranebærene i bunnen. Ha byggottoblandingen i formen og klem den forsiktig ned over tranebærene. Bruk en skje til å jevne ut overflaten. Dekk formen med aluminiumsfolie og plasser den midt i ovnen på 180 °C i 45 minutter. Fjern folien og stek nøttesteken videre i ytterligere 15 minutter.
- Ta formen med nøttesteken ut av ovnen og la den hvile på rist i 10 minutter. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten på formen for å løsne steken. Hvelv den på et fat og løft formen forsiktig av. Pynt med friske urter.
- Server nøttesteken som en egen rett med friske grønnsaker og saus.
Oppskriften er fra MatPrat.