Tante Astrids smultringer
Oppskriften på tante Astrids smultringer er gammel, velprøvd og har gått i arv gjennom flere generasjoner.
Ingredienser
Deig:
8 egg
500 g sukker
2 ½ dl fløte
150 g smør
½ ts kardemomme
1 ts hjortetakksalt
1 ss eddik (7%)
850 g hvetemel
Til utbaking:
150 g hvetemel
Til steking:
ca. 1500 g natursmult
slik gjør du
Vis ingredienser
Når vi baker julekaker, får mange av oss oppskriften fra foreldre, svigerforeldre eller besteforeldre. Denne oppskriften på tante Astrids smultringer har blitt brukt til smultringbakst i mange tiår, og gir saftige og lubne smultringer.
I den opprinnelige oppskriften skilte man eggehviter og eggeplommer. Det gjorde man fordi man pisket disse for hånd. Med maskiner blir eggedosisen like luftig uten at man gjør denne ekstra operasjonen.
Her kan du lese mer om opprinnelsen til tante Astrids smultringer.
Slik gjør du
- Visp egg og 400 gram av sukkeret til eggedosis.
- Smelt smøret og sett det til avkjøling.
- Pisk krem av fløten og resten av sukkeret.
- Rør ut hjortetakksaltet i litt eddik
- Tilsett smeltet smør, pisket krem, oppløst hjortetakksalt, hvetemel og kardemomme i eggedosisen. Rør deigen forsiktig sammen.
- Dekk bakebollen med plast og sett smultringdeigen kjølig til neste dag.
- Ved utbaking: Ta ut litt og litt deig til utbaking, slik at deigen holder seg kald. Kjevle ut en flat leiv ca. 0,5 cm tykk og stikk ut smultringer. Bruk minst mulig mel til utbakingen. Jo mindre mel, jo finere smultringer.
- Varm opp smult til ca. 180 °C og stek smultringene gylne på begge sider.
>> Se vår samleside med julekaker som sikrer julestemning.