10 gode middager med byggryn
Det er mange gode grunner til å spise mer bygg i Norge. En av de viktigste grunnene er at det er bra for kroppen. Kombinasjonen av høyt innhold av betaglukaner og rikt innhold av antioksidanter gir et korn som virker forebyggende på flere livsstilsykdommer. Bygg kan både redusere kolesterolnivået, stabilisere blodsukkeret og forbedre tarmfunksjonen.
Middager med byggryn er også et viktig bidrag til det grønne skiftet. Kornet er av de mattypene som har lavest karbonavtrykk, og er kortreist her i Norge. Det produseres hvert år over 500 000 tonn bygg i Norge, men kun 3000 tonn går til menneskemat. Øker vi andelen bygg i kosten, vil vi i større grad være selvforsynte på matkorn her i landet.
Men hva hjelper det om maten er sunn og miljøvennlig, om den ikke smaker godt? Heldigvis er byggryn en veldig anvendelig ingrediens som det er lett å lage gode retter av. Her har vi samlet 10 av våre beste oppskrifter på middager med byggryn for inspirasjon til gode matvalg.
1. One pot med byggryn
One pot med byggryn er en skikkelig god hverdagsmiddag med mye futt og fart. Alt lages i én gryte – mindre oppvask! Vi har også laget en vegansk versjon av one pot med byggryn for de som vil spise mindre kjøtt.
2. Lam- og byggrynssuppe
En skikkelig varm og mettende lam- og byggrynssuppe, helt ideell på kalde høstkvelder. Skal du lage den i en fei, kan du bruke rester fra fårikålmiddagen.
3. Byggrisotto til fisk
Her har vi laget en byggrisotto med eplemost og hønsebuljong, som blir kremaktig med crème fraîche og parmesan eller gruyere. Nydelig tilbehør til fisk som hyse, sei, breiflabb eller uer.
4. Spaghetti med kjøttdeig og byggryn
Dette er nesten en lurerett: Spagetti med kjøttdeig og byggryn, der byggryn er brukt for å drøye kjøttsausen. En kjempefin måte å redusere kjøttforbruket på, enten det er av budsjetthensyn eller med tanke på miljøet.
5. Grønnsakswok med byggryn
Grønnsakswok med byggryn er en fargerik og smakfull rett der du blander inn ferdigkokte byggryn i wokretten.
>> Les også: Slik koker du byggryn
6. Stekt byggryn med reinsdyrskav
I denne retten kombineres tradisjonelle, norske råvarer og asiatisk kokekunst. I oppskriften på stekt byggryn med reinsdyrskav bruker du friske grønnsaker, yoghurt og chili, som gir en frisk og spennende smak.
7. Byggrynssalat med feta og mynte
En sunn, fristende og mettende byggrynssalat med spennende ingredienser som fetaost og mynte. Blir det rester til overs, passer denne salaten perfekt i matpakken som lunsj dagen etter.
8. Gul byggotto med kylling og aspargesbønner
Dette er en rett som er fjong nok til å serveres til fest, men samtidig enkel nok til å serveres til hverdags. I gul byggotto med kylling og aspargesbønner marineres kyllingen i sennep, mens kokosmelk og gurkemeie gir en raffinert smak på byggottoen.
9. Byggrynsalat til braisert lam
Denne retten med byggryn og lam har hentet inspirasjon fra Marokko og er en utsøkt søndagsrett når du har god tid til å lage middag. Lammegryten inneholder mange spennende krydder og kjøles ned av en syrlig mynteyoghurt og frisk byggrynsalat.
10. Taco med byggryn
Taco med byggryn er en skikkelig smart snarvei til mer byggryn i kosten. Her blander du ut kjøttdeigen med like deler byggryn for å drøye ut kjøttet uten at det går på bekostning av smaken.
Sulten på mer? Her finner du alle våre oppskrifter med byggryn. Oppskriftsdatabasen byr på byggryn til både frokost, lunsj, middag og kveldsmat – og i tillegg oppskrift på helsedrikken byggrynsvann med sitron.