15 fakta om korn og bærekraft

Hvilke områder er best egnet for å dyrke korn? Hvor mange brød spiser vi i året? Og hva sier kostrådene om korn? Det er noen av spørsmålene du får svar på her!
Skriv ut
  1. Korn har generelt et lavere klimaavtrykk sammenliknet med andre matvarer. Korn gir mye kalorier per arealenhet, noe som betyr at man metter mange mennesker på et relativt live areal. I tillegg er korn næringsrikt.

  2. Helsemyndighetene anbefaler at grovt brød eller andre fullkornsprodukter skal være en del av flere måltider hver dag.

  3. Bygg er den kornsorten det dyrkes mest av i Norge. Av de 600 000 tonnene som dyrkes, spises bare 0,5 prosent, tilsvarende 3000 tonn, direkte av mennesker, mens inngår i kraftfôr til husdyra. Vi kan med fordel spise mye mer av denne kornsorten.
    Byggris og torsk

    Norskprodusert bygg er et godt alternativ til importert ris som tilbehør til middag.

     

  4. Hvete, mais og ris er viktige matvarer i global sammenheng, både fordi disse kornslagene er relativt enkle å dyrke og foredle, og fordi de er rike på karbohydrater og en rekke næringsstoffer.

  5. Korn er den enkeltmatvaren som har mest å si for norsk selvforsyningsgrad. Dersom du spiser mer norsk korn, for eksempel ved å erstatte importert ris med norsk byggris, bidrar du til å styrke den norske selvforsyningsgraden.

  6. Nordmenn spiser i snitt 52 kilo brød hver i året, noe som tilsvarer rundt 2 brød i uka per person.

  7. Grove brød og kornprodukter ansees som en viktig del av både et sunt og bærekraftig kosthold.

    Les hvorfor det er smart å spise mer grovt, og la deg inspirere av oppskriftene på våre groveste brød.

     

  8. Det er store regionale variasjoner i det norske landbruket, og noen områder er mer egnet enn andre til å produsere plantemat. Flatbygdene på Østlandet og Trøndelag er de områdene som er best egnet til kornproduksjon, og Akershus, Østfold og Innlandet er de største kornfylkene

  9. Innbyggerne i Tyrkia er de som spiser mest korn og brød i verden, og de spiser dobbelt så mye som oss nordmenn.

  10. Kun en liten del av Norges totale landareal brukes til å produsere matkorn, og det er hovedsakelig topografien og klimaet som setter begrensinger for matkornproduksjonen.

  11. Matkornproduksjonen i Norge har gått opp fra 5 prosent på 1970- tallet til mellom 40 og 75 prosent i dag (varierer med værforhold), takket være forskning på bedre kornsorter, økt produksjon og et målrettet samarbeid i matverdikjeden.
    matkorn

    I 2024 ble det dyrket 1,2 millioner tonn korn på 2,8 millioner dekar. Les mer om kornproduksjon i Norge.

     

  12. Verdens brøddag feires 16. oktober hvert år. Den kan feires med brød i alle varianter – og gjerne med brød bakt med norsk mel.

  13. Det kastes ca. 300 000 brød og bakevarer hver eneste dag i Norge, ifølge NORSUS. Mesteparten av brødkastingen skjer hjemme i husholdningene. Her får du tips til redusere matsvinn av brød.

  14. Flere aktører i verdikjeden for korn har gått sammen for å øke bruken av norskprodusert matkorn i Matkornpartnerskapet. Målet er at 90 prosent av matkornet som brukes i Norge skal være norsk innen 2030.

  15. Det kreves ca. 10 ganger så mye vann for å produsere én kilo sjokolade enn det gjør for å produsere én kilo brød.
    >> Les mer om hvorfor norsk korn er fremtidens mat.

 

Sist oppdatert: 8. august 2025