
15 fakta om korn og bærekraft
-
Korn har generelt et lavere klimaavtrykk sammenliknet med andre matvarer. Korn gir mye kalorier per arealenhet, noe som betyr at man metter mange mennesker på et relativt live areal. I tillegg er korn næringsrikt.
-
Helsemyndighetene anbefaler at grovt brød eller andre fullkornsprodukter skal være en del av flere måltider hver dag.
- Bygg er den kornsorten det dyrkes mest av i Norge. Av de 600 000 tonnene som dyrkes, spises bare 0,5 prosent, tilsvarende 3000 tonn, direkte av mennesker, mens inngår i kraftfôr til husdyra. Vi kan med fordel spise mye mer av denne kornsorten.
-
Hvete, mais og ris er viktige matvarer i global sammenheng, både fordi disse kornslagene er relativt enkle å dyrke og foredle, og fordi de er rike på karbohydrater og en rekke næringsstoffer.
-
Korn er den enkeltmatvaren som har mest å si for norsk selvforsyningsgrad. Dersom du spiser mer norsk korn, for eksempel ved å erstatte importert ris med norsk byggris, bidrar du til å styrke den norske selvforsyningsgraden.
-
Nordmenn spiser i snitt 52 kilo brød hver i året, noe som tilsvarer rundt 2 brød i uka per person.
- Grove brød og kornprodukter ansees som en viktig del av både et sunt og bærekraftig kosthold.
Les hvorfor det er smart å spise mer grovt, og la deg inspirere av oppskriftene på våre groveste brød.
-
Det er store regionale variasjoner i det norske landbruket, og noen områder er mer egnet enn andre til å produsere plantemat. Flatbygdene på Østlandet og Trøndelag er de områdene som er best egnet til kornproduksjon, og Akershus, Østfold og Innlandet er de største kornfylkene
-
Innbyggerne i Tyrkia er de som spiser mest korn og brød i verden, og de spiser dobbelt så mye som oss nordmenn.
-
Kun en liten del av Norges totale landareal brukes til å produsere matkorn, og det er hovedsakelig topografien og klimaet som setter begrensinger for matkornproduksjonen.
- Matkornproduksjonen i Norge har gått opp fra 5 prosent på 1970- tallet til mellom 40 og 75 prosent i dag (varierer med værforhold), takket være forskning på bedre kornsorter, økt produksjon og et målrettet samarbeid i matverdikjeden.
I 2024 ble det dyrket 1,2 millioner tonn korn på 2,8 millioner dekar. Les mer om kornproduksjon i Norge.
-
Verdens brøddag feires 16. oktober hvert år. Den kan feires med brød i alle varianter – og gjerne med brød bakt med norsk mel.
-
Det kastes ca. 300 000 brød og bakevarer hver eneste dag i Norge, ifølge NORSUS. Mesteparten av brødkastingen skjer hjemme i husholdningene. Her får du tips til redusere matsvinn av brød.
-
Flere aktører i verdikjeden for korn har gått sammen for å øke bruken av norskprodusert matkorn i Matkornpartnerskapet. Målet er at 90 prosent av matkornet som brukes i Norge skal være norsk innen 2030.
-
Det kreves ca. 10 ganger så mye vann for å produsere én kilo sjokolade enn det gjør for å produsere én kilo brød.
>> Les mer om hvorfor norsk korn er fremtidens mat.
Sist oppdatert: 8. august 2025