7 slag brød til ost
Har du god ost, trenger du godt brød. Men hva slags brød går best med hvilken ost?
Her gir vi deg våre beste råd for hvilke brød som passer til hvilke oster, pluss litt til.
Brød til Edamer: Hjertebrød
Den runde osten kommer i de vanlige dagligvarebutikkene omtrent på samme tid som julemarsipanen. Edamer kommer opprinnelig fra Edam i Nederland. Det er fullt mulig å få kjøpt «ekte» Edamer i butikken, men det finnes også gode norske varianter å få kjøpt.
Edamer er laget på pasteurisert kumelk. Osten er tørr og fast, fyldig på smak, har ikke så sterk lukt men lukter lett syrlig. Edamer passer ypperlig som pålegg til julefrokosten, og syltetøy av både kvede, vanlig eple eller plomme er et godt følge.
Til edamerosten passer det godt med hjertebrød. Dette gjør seg ekstra godt til julefrokosten, og er populært hos både store og små.
Edamer kan også være en god ost etter hovedretten til middag eller som snacks. Hvis man ønsker å servere vin til, anbefales en god Riesling.
Brød til ridderost: Surdeigsbrød
Ridderost er faktisk en norskutviklet ost. Den ble først introdusert i 1969.
Osten er en såkalt kittmodnet ost, det betyr at det smøres en spesiell bakteriekultur på ostens overflate før modning. Under modning dannes det et «kitt»-belegg på osteoverflaten, og de spesielle smaksstoffene trenger innover i osten. Dette gir Ridderostens den sterke og karakteristiske smak og lukt.
Ridderosten passer godt som pålegg for eksempel på en skive grovt surdeigsbrød. Ferske fiken kan være godt selskap for Ridderosten, og en god Gewürztraminer et godt vinvalg.
> Oppskrift på grovt surdeigsbrød til ridderost
Brød til Brie: Dansk rugbrød
Brie er egentlig en stor gruppe franske oster laget av kumelk fra landskapet Brie. Det finnes også norske brieoster.
Når en lager Brie blir ostemassen verken kokt eller presset, slik at en får en bløt ost som modnes med ulike mugg av slekten penicillium. Mange regner de beste Brie-ostene som verdens beste oster.
Brie skal ha kremete konsistens og smake søtlig med en litt bitter ettersmak. Den passer godt sammen med en skive grovt rugbrød. Pærer og plommer passer også godt til Brie. I glasset er en god Riesling smakfullt til osten.
Brød til Kraftkar: Myslibrød
Kraftkar er norsk blåmuggost som har vunnet flere utmerkelser i ostekonkurranser. I 2017 ble osten faktisk kåret til verdens beste ost! Ikke dårlig.
Kraftkar er laget på kumelk, og er en vellagret og smaksrik ost. Blåskimmeloster er bløte oster som også tilsettes en bakteriekultur som kalles penicillium roquefort.
Kraftkar passer godt sammen med et frukt og nøttebrød, for eksempel myslibrød, myslirundstykker eller pepperkakerundstykker. Prøv gjerne dadler til. Når det gjelder vin passer en lagret portvin ypperlig til Kraftkar.
Brød til geitost: Vørterbrød
Ekte geitost er en brunost med en søtlig og karamellaktig smak. Osten er laget av pasteurisert geitemelk og har smak tydelig preget av det.
Ekte geitost egner seg godt som pålegg på vørterbrød og julekake, knekkebrød og vafler. Den kan også brukes som smakstilsetning i sauser og andre matretter.
Ekte geitost er egentlig ikke definert som ost, men smaker likevel ikke noe mindre godt! Prøv gjerne ripssyltetøy på osten.
Lefse til pultost
Pultost er en magerost smaksatt med karve og er ekte norsk ost med lange tradisjoner. Den er laget på syrnet skummetmelk og tilsettes bakteriekulturen candida rugosa før den settes til gjæring.
Pultost er smaksrik og har skarp og syrlig smak. Den er god på for eksempel lefse, men passer også på en osteplatte. Server med valnøtter, og prøv gjerne akevitt til.
Brød til nøkkelost: Ekstra grovt surdeigsbrød
Nøkkelost er en fast løypeost krydret med spisskummen og kryddernellik. Nøkkelost lages på pasteurisert melk. Opphavet til osten stammer fra den nederlandske byen Leyden.
Nøkkelost er ypperlig til grove brød og for eksempel dette ekstra grove surdeigsbrødet på bildet. Akevitt kan også følge nøkkelosten.